Werelddierenoorlog

In Cats & Dogs staat een groep katten op het punt een drankje uit te vinden dat alle mensen allergisch voor honden maakt. Het is een schitterend idee. Eindelijk van die kakkende, blaffende en bijtende ellende verlost! Maar Cats & Dogs is een film voor hondenliefhebbers, die in Hollywood sinds jaar en dag in de meerderheid zijn, dus zijn de honden in Cats & Dogs nog slimmer dan de katten. Zij weten het snode plan van de katten op tijd te verijdelen.

Cats & Dogs is geen tekenfilm, maar live-action, waarin echte honden en katten de hoofdrol spelen, geholpen door animatronics en special effects uit de computer. Babe, de film uit 1995 over een varken dat schaapherder wordt, was een van de eerste triomfen van dit genre. Technisch is er nu veel meer mogelijk dan in 1995, zodat Cats & Dogs spectaculairder oogt dan Babe. De dieren praten in de Nederlandse nasynchronisatie zelfs beter lipsynch dan de mensen. Een van de triomfen van de film zijn de met nachtkijkers gewapende ninja katten, die nog beter in de lucht kunnen hangen dan Keanu Reeves in The Matrix.

Die verwijzing maakt meteen duidelijk waar het in Cats & Dogs om draait. Een origineel verhaal hebben de makers niet willen bedenken: het is vooral James Bond met dieren. De leukste mop gaat over muizen. Die mogen van de katten in ruil voor hun hulp in de strijd tegen de honden naar Australië emigreren. Wat hebben katten toch een goede ideeën.

Cats & Dogs. Regie: Lawrence Guterman. In 5 bioscopen. Als kat en hond. In 108 bioscopen.