Versatel zet trucendoos in voor schuldreductie

Telecombedrijf Versatel gaat zijn schuld op ongebruikelijke wijze terugbrengen.

Versatel toont zich weer eens een trendsetter. Als een van de eerste verliesgevende ondernemingen debuteerde het telecombedrijf op de Amsterdamse beurs. Vandaag komt het nog steeds verliesgevende bedrijf met de baanbrekende actie om al zijn verhandelbare schuldpapier terug te kopen.

Ruim twee jaar na de beursintroductie is er weinig vertrouwen in Versatel overgebleven. De markt twijfelt aan de overlevingskansen en winstvooruitzichten van de onderneming. Gistermiddag sloot het aandeel op 82 eurocent. Op het hoogtepunt noteerde Versatel het hondervoudige. De verhandelbare leningen geven eenzelfde beeld. Een lening die recht geeft op 1000 euro aflossing plus een jaarlijkse rentevergoeding van bijna 12 procent was gistermiddag te koop voor 254 euro. Het koopje weerspiegelt de angst dat de schuldenaar niet aan zijn verplichtingen zal voldoen.

Het bestuur van Versatel heeft wel vertrouwen in zichzelf. Dat wil zij nu te gelde maken. Met een bod van ruim 390 miljoen euro (850 miljoen gulden) probeert Versatel de totale uitstaande schuld van 1,7 miljard euro vervroegd af te lossen. De bezitters van de Versatel-leningen krijgen daarmee meer geld voor hun papier dan zij gisteren op de markt konden krijgen. En Versatel versterkt zijn financiële weerbaarheid, verlaagt zijn rentelasten en voorkomt een gang naar een strafbankje als gevolg van een te zwakke financiering. Beleggers zijn ook enthousiast. Vanmorgen steeg Versatel op de beurs met bijna de helft in waarde.

Iedereen dus blij? Wel met de aankondiging.

De vraag is echter of houders van Versatels verhandelbare schuldpapier serieuze interesse zullen tonen in de propositie.

Het bod van Versatel bestaat voor ruwweg tweederde uit contanten en voor eenderde uit nieuwe aandelen Versatel.

Een obligatiehandelaar uit Amsterdam schat de kansen van het bod laag in. ,,Als je vertrouwen hebt in Versatel ga je niet in op een bod dat nog altijd ver onder intrinsieke waarde van de lening ligt. En als je geen vertrouwen hebt, dan verkoop je de leningen in de markt en laat je je niet betalen met aandelen van het telecombedrijf.''

Jörg Mohaupt, een voormalig zakenbankier die lid is van de raad van commissarissen van Versatel, ziet het anders. Mohaupt betoogt dat het bod 16 procent boven de slotkoersen van gisteren ligt. In zijn ogen kunnen obligatiehouders in de toekomst profiteren van het opwaartse potentieel van de aandelen.

De huidige aandeelhouders krijgen ,,weliswaar een kleiner deel, maar wel van een veel grotere taart.'' Mohaupt is speciaal door Versatel ingehuurd om deze deal de komende acht weken voor elkaar te krijgen. In zijn vorige baan bij zakenbank Morgan Stanley heeft hij ervaring opgedaan met de inzichten uit de hogere financiële architectuur. In de Verenigde Staten is het type transactie dat Versatel vandaag heeft aangekondigd al langer bekend. In Nederland bestaan voor zover bekend geen voorbeelden. Na geslaagde afronding zal de deal van Versatel zeker navolging vinden, zo stellen analisten. Voorwaarde is dat een onderneming over voldoende contant geld beschikt. Getronics en KPNQwest worden als potentiële volgelingen genoemd. Telecombedrijven als KPN en UPC zouden niet in aanmerking komen door het gebrek aan contanten. Zij kennen echter wel een vergelijkbare schuldenproblematiek. Bij UPC komt een externe partij – die wél over geld beschikt – met een vergelijkbaar bod. Het Amerikaanse Liberty Media, dat de moeder van UPC controleert, bracht vanochtend een openbaar bod uit op een reeks leningen van het kabelbedrijf.

Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, vindt het plan van Versatel verstandig. Iedereen gaat er bij zo'n constructie op achteruit, maar ,,niemand is gebaat bij een totale déconfiture''. Zeker de beleggers niet, die bij een faillisement vaak op de laatste rang zitten.