Versatel wil schulden wegpoetsen

Telecombedrijf Versatel wil zijn schuldenlast bijna geheel wegwerken door eigen obligaties terug te kopen met een oorspronkelijke waarde van 1,7 miljard euro (3,7 miljard gulden).

De obligaties zijn sinds hun uitgifte sterk in waarde gedaald door het wantrouwen van beleggers over de telecomsector. Daarom biedt Versatel slechts 390 miljoen euro (in contanten en aandelen) om die 1,7 miljard euro schuldpapier op te kopen, een premie van 16 procent op basis van de slotkoersen van gisteren.

Het bod van Versatel, een bedrijf dat snelle telecomverbindingen verzorgt met een eigen glasvezelnetwerk, is afhankelijk van de instemming van de aandeelhouders. Het bod wordt pas gestand gedaan als tenminste 90 procent van de obligaties wordt aangeboden. ,,We vinden dat je zo'n soort radicale operatie of goed moet doen, of niet'', zei bestuursvoorzitter Raj Raithatha van Versatel vanochtend in een toelichting.

Met het bod hoopt Versatel zijn schuldenlast te verlagen van 1,7 miljard euro naar 170 miljoen euro. De rentelasten zullen daarmee dalen van 150 miljoen tot 15 miljoen euro op jaarbasis. Ook zal het eigen vermogen toenemen tot zo'n 1 miljard euro en wordt daarmee de dreigende verbanning naar het `strafbankje' van de Amsterdamse beurs afgewend. Na de transactie kan het bedrijf, dat op 30 juni bijna 1 miljard gulden in kas had, het nog zo'n drie jaar uitzingen voordat het nieuwe investeringen nodig heeft. Ook wordt volgens Versatel `de weg naar winst' korter.

Versatel wil de bezitters van schuldpapier deels in contanten (280 miljoen euro) en deels in aandelen terugbetalen. Versatel zal 138 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, ongeveer anderhalf keer het huidige aantal uitstaande aandelen. Na de transactie krijgen de obligatiehouders samen een belang van 60 procent in Versatel.

Obligatiehouders krijgen slechts zo'n 40 procent van hun oorspronkelijke investering terug. Beurshandelaren reageerden vanochtend in een eerste reactie sceptisch op de kans van slagen van het bod, gezien de hoge drempel van 90 procent. Aandelenbeleggers reageerden daarentegen enthousiast op het bod. De koers steeg na bekendmaking van het nieuws met een sprong van 48 procent tot 1,22 euro. De koers van Versatel steeg gisteren al met ruim 25 procent, toen het nieuws van de schuldreductie nog niet naar buiten was gebracht. De Stichting Toezicht Effectenverkeer wil niet zeggen of het koersverloop van gisteren aanleiding geeft tot een onderzoek naar misbruik van voorkennis.

versatel: pagina 22