Tweede Gelderse gedeputeerde weg

De Gelderse PvdA-gedeputeerde C. Jacobs heeft met onmiddellijke ingang haar portefeuille neergelegd. Haar vertrek lag in de lijn der verwachting nadat de coalitiepartijen CDA en VVD vorige week het vertrouwen in de Partij van de Arbeid op hadden gezegd. Eerder had PvdA-gedeputeerde, W. Scheerder, zijn vertrek aangekondigd. Ook griffier C. Crasborn heeft besloten zijn functie neer te leggen.

De bestuurscrisis in Gelderland is ontstaan nadat er een omvangrijke fraude rond het provinciale evenementenbeleid aan het licht was gekomen. Uit een accountantsonderzoek van Deloitte & Touche bleek dat er jarenlang gefraudeerd is bij het evenementenbeleid van de provincie Gelderland. De handtekening van Commissaris van de Koningin Kamminga door een ambtenaar vervalst. Als hoofdschuldige werden gedeputeerde Scheerder, griffier Crasborn en een frauderende ambtenaar aangewezen.

De PvdA steunde vorige week tijdens het debat in Provinciale Staten een motie van de oppositie die vroeg om het collectief terugtreden van het college van Gedeputeerde Staten, inclusief Kamminga. De motie kreeg geen meerderheid, wel zegden CDA en VVD het vertrouwen in coalitiepartij PvdA op. Volgens gedeputeerde Jacobs is er daardoor voor haar ,,een moeilijke en eigenlijk onhoudbare situatie'' ontstaan. Als Jacobs, sinds 1994 gedeputeerde, niet vrijwillig was opgestapt, hadden CDA en VVD in de eerstkomende vergadering van Provinciale Staten een motie van wantrouwen tegen haar ingediend.

CDA en VVD, die samen net geen meerderheid in Provinciale Staten hebben, vergaderen vandaag en morgen over de ontstane situatie. Volgens fractieleider H. de Vries (CDA) zijn er drie mogelijkheden; doorgaan als minderheidscollege, een derde partij vragen toe te treden tot het college of de breuk met de Partij van de Arbeid repareren.