Slapstick voor kinderen

De eigenlijke hoofdpersoon in Heb je mijn kleine jongen niet gezien is een abstractie. De jongen naar wie de titel verwijst, is voortdurend onderwerp van gesprek maar hij laat zich niet zien. Het is de vraag of hij wel bestaat. Jeugdtoneelschrijfster Suzanne van Lohuizen, die de tekst in 1990 schreef in opdracht van een Duits toneelgezelschap, laat het raadsel intact en zaait verwarring zo veel ze kan. Dat maakt haar stuk, zeker voor jonge kinderen, niet makkelijk te begrijpen en het kan sommigen misschien met een onbevredigend gevoel achterlaten.

Dit is nooit een belemmering voor succes geweest: de tekst is bekroond en inmiddels meermalen opgevoerd. Verwonderlijk is dat niet: er valt voor alle leeftijden veel te lachen om de komisch-absurdistische dialogen en de licht vervreemdende situaties. Omdat het een echt praatstuk is dat een appèl doet op de verbeelding en een minimum aan actie kent, hangt veel ook af van het komische talent van de twee acteurs die met de juiste dosis gekte maar toch beheerst de typetjes Kamiel en Staap moeten neerzetten.

Deze figuren, die in eerdere ensceneringen als twee mannen werden voorgesteld, zijn nu in de voorstelling van jeugdtheater Huis aan de Amstel een man en een vrouw. Pieter Tiddens (Staap) en Tessa du Mée (Kamiel) vormen een humeurig echtpaar met warrige haardossen en dikke ronde lijven in identieke lichtblauwe pyjama's. Zich ergerend aan elkaars hebbelijkheden (smakken, winden laten, tikken, aan de tenen peuteren) zitten ze aan het ontbijt in een ordelijk keukentje dat plaats biedt aan twee stoelen en een tafel met een geblokt kleed. De betegelde achterwand is efficiënt ingericht met laatjes, kastjes en een brievenbus waar 's ochtends de krant doorheen wordt geschoven.

Het is een decor met kleine verrassingen dat volledig dienstbaar is aan de acteurs. Du Mée en Tiddens krijgen in de regie van Netty Droog alle ruimte en weten die ook op een prachtige manier te benutten, waarbij ze de tekst de eer geven die hem toekomt. Met hun uitgesproken mimiek en een uitstekend gevoel voor timing benadrukken ze de slapstickkwaliteiten van Van Lohuizens komedie. De kolderieke zoektocht houdt en passant ouders een spiegel voor over opvoeden en schetst op herkenbare wijze de gevoelens die een kind bij een ouder kan losmaken.

Voorstelling: Heb je mijn kleine jongen niet gezien door Huis aan de Amstel. Tekst: Suzanne van Lohuizen; regie: Netty Droog. Spel: Tessa du Mée en Pieter Tiddens. Vanaf 6 jaar. Gezien: 7/10 Huis aan de Amstel, Amsterdam. Tournee: t/m 2/12. Inl. (020) 427 2350 of www.huisaandeamstel.nl

    • Noor Hellmann