Shell koploper VS met 22.000 tankstations

De Koninklijke Olie/Shell Groep wordt de grootste uitbater van benzinestations in de Verenigde Staten. Shell bereikt deze positie na de overname van Texaco-belangen in twee gezamelijke ondernemingen

Met de transactie, die gisteren werd aangekondigd, is een bedrag van 3,8 miljard dollar (9 miljard gulden) gemoeid. Shell zal na de overnames 14,4 procent van de Amerikaanse benzinestations in handen hebben, meer dat concurrenten Exxon en British Petroleum die elk een aandeel hebben van 12 procent. Shell heeft nu 9.300 stations in de grootste energiemarkt ter wereld. De komende vijf jaar zal dit aantal oplopen naar 22.000, als de 12.700 stations van Texaco worden omgebouwd naar Shell. Niet alle stations zullen de transformatie overleven. ,,Het is waarschijnlijk dat er stations moeten sluiten'', aldus P. Skinner, directeur van Shells divisie olieproducten.

Shell koopt Texaco's belang van 44 procent in Equilon en wordt daarmee de enige eigenaar. Equilon werd in januari 1998 opgericht en organiseerde de verkoop, raffinage en transportactiviteiten van de beide bedrijven in het westen en middenwesten van de VS. In juli 1998 werd het bedrijf Motiva opgericht door Shell, Texaco en het Soedische oliebedrijf Saudi Refining, een dochter van staatsenergiebedrijf Saudi Aramco. De Saoediërs doen mee met de overeenkomst en krijgen, evenals Shell, 50 procent van Motiva. Motiva verzorgt de verkoop en raffinage in het oosten van de VS.

Hoeveel Saudi Refining bijdraagt wil Shell niet zeggen, maar zeker is dat Shell het leeuwendeel op tafel moet leggen. De overname kost cash 2,1 miljard dollar. Daarnaast neemt Shell 1,4 miljard aan schulden over plus nog eens 300 miljoen dollar aan pensioenverplichtingen. Skinner noemde de overname ,,strategisch zeer aantrekkelijk'', omdat de positie in de belangrijke Amerikaanse markt wordt versterkt. Shell verwacht dat de aankopen een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 400 miljoen dollar vanaf 2004. Maar eerst moet er 600 miljoen dollar geïnvesteerd worden om de bedrijven te herstructureren. Dit leidt tot een verlies van 2.500 arbeidsplaatsen, 10 procent van het totaal in de VS. Motiva en Equilon presteerden de afgelopen jaren minder dan verwacht. De nettowinst is nu rond de 450 miljoen en Skinner zei dat dit in 2004 moet oplopen tot 1 miljard.

De besprekingen tussen Texaco en Shell hebben een jaar geduurd en begonnen nadat Texaco een overeenkomst had gesloten voor een fusie met Chevron. Om daarvoor toestemming te krijgen van de autoriteiten moest Texaco de belangen in de gezamenlijke ondernemingen met Shell afstoten. De overeenkomst met Shell kwam op het laatst mogelijke moment tot stand, de twee Amerikaanse bedrijven wilden de fusie gisteren formeel afronden.

De overname volgt op twee mislukte aankopen. Eerder dit jaar zag Shell de overnames van het Australische Woodside en het Amerikaanse gasbedrijf Barret afketsen.