Sexy hypotheek nu minder in trek

Huizenkopers hoeven even niet meer zo nodig een sexy beleggingshypotheek nu de markten zo onrustig zijn. De veilige spaarhypotheek is weer in trek. ,,Voor mensen met een beleggingshypotheek is het wel schrikken''.

Het is even slikken voor de nieuwe huizenbezitters met hun beleggingshypotheken. De kelderende koersen op de effectenbeurzen veroorzaken pijn in de buik. Dit jaar is de toonaangevende AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs al met ruim 28 procent gedaald, terwijl de Dow Jones-index, het kompas voor de financiële markten wereldwijd, al 16 procent heeft ingeleverd.

,,Voor mensen die net een huis hebben gekocht met een beleggingshypotheek is het wel schrikken'', zegt een woordvoerster van Eigen Huis, belangenclub van huiseigenaren. ,,Mensen wachten af en dat zien we ook bij de makelaars. Aankopen van huizen worden uitgesteld. Er is nog geen paniek, maar men maakt zich wel zorgen. Voor huizenkopers die al langer een beleggingshypotheek hebben is het anders. Die hebben de goede jaren meegemaakt en hebben wel wat vet op de botten.''

De beleggingshypotheek vond eind jaren negentig nog gretig aftrek toen de beurzen onverminderd op winst stonden. Sinds vorig jaar stokt die opmars. De banken gaan bij een beleggingshypotheek uit van een gemiddeld rendement over 30 jaar van 7 tot 8 procent per jaar. Maandelijks leggen de huizenbezitters een bedrag in, dat weer wordt belegd en aan het einde van de rit van 30 jaar het geleende bedrag moet opleveren.

Dat kan een hachelijke rit worden als de beurzen blijven dalen en de gewenste rendementen niet worden gehaald. Moeten klanten met beleggingshypotheken dan geld 'bijstorten', is een veel gestelde vraag ,,Van bijstorten is geen sprake omdat het huis het onderpand is voor het geleende bedrag'', zegt een woordvoerder van ABN Amro. Zelfs als de waarde van het pand is gedaald zal tussentijds niet tot ingrepen leiden van de hypotheekverstrekker. ,,Men sluit een hypotheek af, vaak over een looptijd van dertig jaar, en aan het einde van die periode wordt er gekeken waar men staat. Het is anders voor mensen die op basis van de overwaarde van hun huis extra geld hebben geleend om te beleggen, die kunnen in problemen komen als de waarde van hun aandelen als onderpand aan het verdampen is. Dan moet je bijstorten.'' Het beleid van ABN Amro komt overeen met die van de meeste hypotheeknemers.

De vraag naar beleggingshypotheken neemt op dit moment wel af, constateert Kees van de Kerk, hoofdmarketing van de Hypothekers Associatie, de overkoepelende organisatie van de franchiseketen de Hypotheker. ,,Van Lanschot is de eerste bank die zijn beleggingshypotheken opnieuw onder de loep heeft gehouden. Het gaat hier echter om de top van de markt [met een gemiddelde hypotheeksom van 1 miljoen gulden], waarbij de huizenbezitter zelf ook belegt. Onze klanten nemen gemiddeld een hypotheek van zo'n drie ton en zij beleggen niet zelf.''

Het afgelopen jaar is de vraag naar de meer `veiligere' spaarhypotheken toegenomen, zo blijkt uit het jaarlijks terugkerend marktonderzoek van Blauw Research. Opvallend is daarbij ook dat consumenten minder de nadruk leggen financiële aspecten, zoals een lage rente en lage maandelijkse lasten. ,,Afsluiters hechten in deze onzekere tijden meer waarde aan de betrouwbaarheid van de partijen waar ze zaken meedoen'', zegt Sascha Weil, onderzoeker van Blauw Research. Ook blijkt dat het gemiddelde hypotheekbedrag blijft stijgen. Tegelijkertijd daalt het aantal afgesloten hypotheken behoorlijk. De ongekende groei van de afgelopen jaren lijkt volgens Blauw Research definitief voorbij te zijn.

Dat heeft ook zijn weerslag op de internetaanbieders van hypotheken, zo laat het onderzoek zien. ,,Vergeleken met vorig jaar wordt internet dit jaar niet vaker als informatiebron benut en is interactief contact met de hypotheeknemer via dit medium zelfs verwaarloosbaar'', aldus Blauw Research. De internetaanbieders kampen met het imago dat ze onbetrouwbaar en ondeskundig zijn. ,,Dat zijn nu juist aspecten die bij het sluiten van een hypotheek zo belangrijk blijken te zijn.''

    • Philip de Wit