Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over de veiligheid in vliegtuigen. Ook een gesprek met voormalig gezagvoerder Uri Barlev van El Al die tijdens een vlucht van Amsterdam naar New York te maken kreeg met een kaping door twee Palestijnse terroristen. Verder `straatpsychiater' Jules Tielens die zich in Amsterdam inzet voor dakloze patiënten. Tevens de ontwikkelingen in Afghanistan. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage over het grote aantal vermisten in New York en de vraag hoe het komt dat er nog maar zo weinig mensen zijn geborgen en geïdentificeerd. Ned.1, 20.32-21.10u.

Nova. Aandacht voor de dodelijke ziekte miltvuur (antrax) in Florida en mogelijke relaties met het islamitisch terrorisme. Verder de steun van islamitische leiders voor Bin Laden. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Kaap de Goede Hoop. Over mensen die bewust voor minder hebben gekozen, zoals Tom de Groot, die zijn boerderij heeft omgevormd tot een biologisch-dynamisch bedrijf en topkok Freek Mulder die een kerk en pastorie ombouwde tot een kleinschalig pension. Ned.3, 20.00-20.30u.

Is it a boy or a girl? Over kinderen die met tweeslachtige genitaliën (interseksuele geboorte) worden geboren. National Geographic Channel, 22.00-23.00u.

Bullet catchers. Over bodyguards. Met name die van zangeres Madonna en filmsterren Julia Roberts en Sean Connery. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Hitler's children. Over de rol van meisjes binnen de Hitlerjugend, Zij werden vooral bijgebracht dat het hun eerste taak was veel kinderen te baren. Discovery Channel, 23.00-24.00u.

Onder verhoor. Franse documentaire over de praktijk van het politieverhoor. Op 26 augustus 1998 meldden Stéphane R. en Fabrice S. zich bij de politie en bekenden de moord op Mustapha K., drie dagen eerder in het Zuid-Franse dorp Vendargues. Zij hadden afgesproken – blijkt – dat ze beiden de schuld van de moord op zich zouden nemen. Ned.1, 23.00-24.00u.

Fluitend naar je werk. Eerste uitzending van een zesdelige serie over moderne beroepsziekten gaat over mensen die kampen met een burn-out, ademhalingsproblemen en rugklachten. Afl.: Uit balans. Ned.1, 0.00-0.28u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Loek Hermans en de van RTL4 naar de TROS vertrekkende Catherine Keyl. Zangeres Margriet Eshuis treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

De firma interview. PvdA-staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg laat zich ondervragen door hoofdredacteur Business News Radio Michiel Bicker Caarten, schijfster en publiciste Natasha Gerson en therapeut Bert-Jan van der Mieden. Ned.3, 23.15-23.55u.

Nachtstudio. Naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse discussiëren de schrijvers Harry Mulisch, Friedrich Christian Delius (Der Königsmacher) en Robert Menasse (Die Vertreibung aus der Hölle) over hun historische romans. ZDF, 0.30-1.30u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd van Feyenoord tegen Bayern München. Het commentaar bij de wedstrijd wordt verzorgd door Eddy Poelmann en de analyse is van Johan Cruijff. Na deze wedstrijd samenvattingen van o.a. Sparta Praag-Spartak Moskou. Ned.2, 20.00-23.57u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. In deze aflevering kijken onder anderen Edwin Rutten en Aart Staartjes terug op het jaar 1975 en het programma De film van Ome Willem. Ook aandacht voor Jaws, Kung Fu en het liedje Paloma Blanca. Ned.1, 18.00-18.30u.

De bovenwereld. Publicist Max Pam en beeldhouwer Jeroen Henneman gaan quasi-serieus op zoek naar de spiritistische wereld van de doden. Ook proberen zij de leer te volgen van het licht, die zegt dat je slechts op lucht en water toch gezond kunt leven. Afl.: Op naar het licht! Ned.1, 22.30-23.00u.

MUZIEK

Lola da musica. Portret van de Noorse jazzpianist/producer Bugge Wesseltoft. In zijn studio in Oslo is het een komen en gaan van muzikanten die onder zijn leiding platen opnemen waarop een mix van jazz, elektronica en dance te horen is. Ned.3, 23.55-0.40u.

KUNST

De avond van de Nederlandse dans. Aan het begin van het nieuwe theaterseizoen hoogtepunten van de Nederlandse dans van het afgelopen jaar. Met opnamen van het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater, Dance Works, Het Hans Hof Ensemble, Conny Janssen Danst en André Gingras. Ook aandacht voor buitenchoreografie, dansstudenten en de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Ned.3, 20.30-22.00u.

FILM

Rocky IV (Sylvester Stallone, 1985, VS). Aflevering uit Stallone's schaamteloze boksersreeks. Amerikaanse held vecht dit keer met Russische uitdager die door computers werd getraind en met geheimzinnige injecties wordt opgepept. Doortrapte commies geven Rocky tenslotte staande ovatie. RTL5, 20.00-21.45u., onderbroken door reclame.

1492: The Conquest of Paradise (Ridley Scott, 1992, VS). Met Gérard Depardieu als Columbus. Zie ook Film-vooraf. SBS6, 20.30-23.50u., onderbroken door reclame en nieuws.

The Principal (Christopher Cain, 1987, VS). Inconsistente tragikomedie waarin James Belushi ironiserend spel ten beste geeft als nieuw hoofd van afgeschreven high school. Hij herstelt de orde en herwint gevoel van eigenwaarde. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

Taking Care of Business / Filofax (Arthur Hiller, 1990, VS). Voortvluchtige autodief (wederom James Belushi) vindt de agenda van gefortuneerde reclameman Charles Grodin en neemt diens levens over. Satirische actiekomedie. V8, 22.20-0.15u., onderbroken door reclame.

Festen (Thomas Vinterberg, 1998, Denemarken). Verschrikkelijke familiegeheimen komen uit de kast op de zestigste verjaardag van een Deense hoteleigenaar. Alom bejubeld en bekroond, voortreffelijk geacteerd familiedrama dat mede dankzij de wendbare digitale Dogma-cameraatjes verfrissend realistisch lijkt. ARD, 0.35-2.15u., tweetalig.

Fun in Acapulco (Richard Thorpe, 1963, VS). Muzikale komedie met Elvis Presley als acrobaat annex zanger annex lijfwacht in Mexico. Ook met Ursula Andress, Paul Lukas. Morgen, SBS6, 13.15-15.00u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de Limburgse zanger Gé Reinders over zijn nieuwe cd en hoe hij met zijn Limburgse dialect de Nederlandse muziekwereld veroverde. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van zaalwacht Sahand Sahebdivani in Amsterdam een gesprek met schrijfster Chaja Polak over haar roman Over de grens. Verder dichteres Marijke Hanegraaf over haar debuutbundel Veerstraat en een verhaal van Arnon Grunberg. In het tweede uur o.a. de Duitse filosoof Wilhelm Schmidt over zijn essays Filosofie van de levenskunst. 747AM, 22.02-24.00u.

Huilbaby's. Radiodocumentaire over de vraag of je huilbaby's met inbakeren (het in een doek wikkelen van de zuigeling), speciale muziek of manuele therapie stil kan krijgen. Radio 1, 0.04-0.45u.

Route 747. Onder meer een gesprek met kinderboekenschrijfster Imme Dros sinds 1963 getrouwd met tekstschrijver en illustrator Harry Geelen. Morgen, 747AM, 8.35-10.00u.

Knetterende letteren. Reportage vanaf de Frankfurter Buchmesse en een gesprek met Frans Crone, de jongste zoon van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone die in 1951 is overleden. Verder praten journalist Bart Vanegeren en schrijver Graa Boomsma over de boeken, ideeën en het leven van de Amerikaanse schrijver Philip Roth. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.

Een leven lang. Portret van de 67-jarige tao-meester en sinoloog dr. Kristofer Schipper. Hij besloot om naast zijn wetenschappelijke werk een zevenjarige opleiding tot tao-meester (priester) te volgen. Tot zijn levenswerk behoort de vertaling van de taoïstische canon, een verzameling van 1500 publicaties over het taoïsme. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.