Nog een vis uit het water

Rush Hour, een actiekomedie uit 1998 waarin Jackie Chan als `de snelste handen van het oosten' en Chris Tucker als `de grootste mond van het westen' werden gepresenteerd, speelde zich af in Los Angeles. De film bracht zoveel geld op dat er een tweede deel moest komen en dat speelt zich voor het grootste gedeelte af in Hongkong, zodat nu Chris Tucker de vis uit het water is die worstelt met een vreemde taal en vreemde gewoontes. Locaties in Hongkong zijn onder meer een massagesalon, een karaokeclub en een steiger van bamboe rondom een flatgebouw. Daar moeten de lollige woordenstroom van Tucker en de stunts van Chan ditmaal voor vuurwerk zorgen. De twee agenten krijgen het onder meer aan de stok met Zhang Ziyi, een van de vliegende vrouwen uit Crouching Tiger, Hidden Dragon, die Tucker een paar maal met een ferme beenzwaai de mond weet te snoeren.

Tucker komt in deze voorspelbare maar goedmoedige B-film wel tot zijn recht met soms rake flauwe grappen over raciale vooroordelen. Chans talent wordt minder uitgebuit. Regisseur Ratner monteert zo snel dat de stunts nooit echt goed te volgen zijn. Soms spelen ze zich zelfs voor een deel buiten beeld af. Daardoor worden zijn gevechten nooit zo adembenemend als in zijn eigen films uit Hongkong of in Shanghai Noon, een ander Amerikaans avontuur van de Aziatische ster. Aan de kassa schijnt dat niet te geven. Deel 3 is in de maak.

Rush Hour 2. Regie: Brett Ratner. Met: Jackie Chan, Chris Tucker, John Lone, Zhang Ziyi. In 90 bioscopen.