Kroonprins legt relatie armoe en terreur

Kroonprins Willem-Alexander meent dat er een relatie bestaat tussen armoede en terreur. Bestrijding van armoede is volgens hem dan ook van belang om een van de voedingsbodems voor terreur weg te nemen. De prins zei dit gisteren in Kijkduin, waar hij aanwezig was bij een door het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking georganiseerde conferentie over `armoede en water'.

Volgens kroonprins Willem-Alexander hebben de aanslagen in de Verenigde Staten het armoedeprobleem weer in de schijnwerpers geplaatst en duidelijk gemaakt dat hier wat aan moet gebeuren. Hij verwees naar het Amerikaanse Congres waar afgevaardigden het sinds de gebeurtenissen van 11 september opeens volop over armoedebestrijding hebben.

Bij het aanpakken van het armoedeprobleem speelt in de ogen van de kroonprins ook het waterbeheer een belangrijke rol. Willem Alexander is in september vorig jaar voorzitter geworden van de Commissie Intergraal Waterbeheer.

Het leggen van een verband tussen armoede en de terreuranslagen in New York en Washington ligt politiek gevoelig. Juist gisteren zei minister-president Kok in de Tweede Kamer – nadat hij de noodzaak van armoedebestrijding had onderstreept, geen – dat hij geen ,,grammetje'' zou willen bijdragen ,,aan de idee dat de verschijnselen van achterstelling en armoede een rechtvaardiging zouden mogen zijn voor het plegen van terreurdaden.