Koers Versatel explodeert na schuldenplan

Het aandeel Versatel was vanochtend de uitblinker op de Amsterdamse beurs.

Het telecomaandeel steeg met bijna de helft naar een koers van 1,22 euro. De buitengewone koersstijging was het gevolg van Versatels aankondiging 1,7 miljard euro (3,7 miljard gulden) aan schulden in te willen ruilen voor aandelen en contanten. Op deze manier wil het telecombedrijf zijn financieringspositie versterken.

De schuld die Versatel wil terugkopen, bestaat voor 1 miljard euro uit zogenoemde high yield obligaties en voor 660 miljoen euro uit converteerbare obligaties.

De koersexplosie van Versatel kon de Amsterdamse AEX-index niet uit de min halen. Tegen het middaguur stond de beursgraadmeter met een verlies van 0,6 procent op 461 punten.

Versatel was niet het enige technologiefonds met een relatief lage koers waarvan de hoogte vanochtend flink steeg. Zo won kabelaar UPC bijna 25 procent nadat vanochtend bekend werd dat in navolging van Versatel waarschijnlijk ook de schuldpapieren van kabelbedrijf UPC van de markt zullen verdwijnen.

Het Amerikaanse Liberty Media bevestigde vandaag dat het voor circa 1,55 miljard dollar (3,7 miljard gulden) aan UPC-obligaties wil kopen. UPC was tegen het middaguur 47 eurocent waard, en is daarmee veruit het goedkoopste fonds van de AEX-index van 25 hoofdfondsen.

Het derde `tech'-fonds met een lage notering en een koersexplosie was vanochtend KPNQwest. De notering van dat concern, voor de helft eigendom van KPN, steeg met 15 procent naar 5,35 euro. Volgens geruchten zou KPN een belang van 4 tot 5 procent in KPNQwest willen verkopen aan Qwest.

Buiten deze drie fondsen was de AEX vanochtend verdeeld. Net als gisteren kregen de financiële waarden opnieuw klappen. Afgezet tegen de koerswinsten van bijvoorbeeld UPC en Versatel lijken de getallen misschien weinig spectaculair. Maar verliezen van financiële instellingen als ING (min 1,6 procent), ABN Amro (min 0,8 procent) en Aegon (min 0,5 procent) komen met de relatief hoge beurskoers, het zware gewicht dat de financials in de belangrijkste beursindex hebben en de verder vrij positief gestemde AEX toch hard aan. Beleggers zien in de huidige politieke en economische situatie nog steeds maar weinig positief nieuws voor banken en verzekeraars.

Dat was ook op de grote Europese beurzen het geval. Zo verloor in Londen Abbey National 2,6 procent van de beurswaarde. In Frankfurt raakte Depfa Deutsche Pfandbriefbank 1,7 procent kwijt nadat het concern een winstwaarschuwing moest geven wegens de ,,zwakte'' in de vastgoedmarkt.

Een andere lijn die bij alle grote Europese beurzen te trekken was, loopt van olieconcern naar olieconcern. In Londen stegen BP en Shell, in Amsterdam won Koninklijke Olie 2,3 porcent. De ministers van de olieorganisatie OPEC overwegen tot 1 miljoen vaten minder olie te gaan produceren.

De meeste technologiefondsen hadden het vanochtend moeilijker dan gisteren. Dat was een reactie op het koersverlies van 2,2 procent, waarop de Amerikaanse technolgiebeurs Nasdaq was gesloten.

In New York leek de Dow Jones minder last te hebben van somberheid over de mogelijke terroristische acties en de huidige aanvallen op Afghanistan. De Dow verloor licht met 0,2 procent en sloot op 9.052 punten.