kerriepannenkoekjes met courgette

In de Franse moestuin groeiden de courgettes als kool. En omdat kleine exemplaren het wat smaak betreft dik winnen van de grote bommen was het dus zaak de courgettefantasie op hol te laten slaan. Gelukkig worden in de keuken van Cascogne veel verschillende gerechten met deze vruchtgroente met mooie bloemen klaargemaakt. De Franse kleine courgette bleek na raspen nauwelijks water te bevatten. Uitlekken, zoals bij de in Nederland geteelde exemplaren, bleek niet nodig. Hetgeen de voorbereidingstijd zeer bekortte. Het volgende gerecht voor twee personen kan als voor- of bijgerecht worden gegeten.

Bereiding: snijd de uiteinden van de courgettes. Rasp de ongeschilde courgettes in vrij grove slierten. Laat ze uitlekken. Druk het laatste vocht eruit. Doe de courgetterasp in een kom. Roer er een ei, een snufje zout en bloem door. Voeg nu zoveel melk toe dat een dik beslag ontstaat. Roer ten slotte de kerrie door het beslag. Verhit olie in een koekenpan en schep met een juslepel 3 à 4 hoopjes courgettebeslag in de pan. Druk ze plat tot dikke pannenkoekjes. Bak ze enkele minuten aan beide kanten lichtbruin. Schep ze op keukenpapier om uit te lekken. Serveer in een aparte kom crème fraîche bij deze pannenkoekjes.

    • Anne Scheepmaker