Kamer wil NS-directie aanpakken

De Tweede Kamer vraagt minister Netelenbos (Verkeer) de slecht presterende Nederlandse Spoorwegen harder aan te pakken. Vrijwel alle fracties uitten gisteren kritiek op Netelenbos, die volgens de woordvoerders te veel blijft aanmodderen en wanprestatie van de Spoorwegen beloont.

PvdA en CDA vinden dat het inkomen van de NS-directie omlaag moet als de problemen (`te laat, te vol, te vies') blijven voortduren. ,,We moeten inkomensafhankelijke prestatiecontracten maken voor een periode van twee jaar'', aldus PvdA-Kamerlid Van Gijzel. Hij had zich ,,buitengewoon'' gestoord aan de forse salarisverhogingen voor de hoofddirectie van NS (,,die zijn drie keer over de kop gegaan''), terwijl de dienstverlening voor de reizigers steeds slechter wordt. Zijn collega Leers (CDA) noemde het hanteren van een beloningssysteem ,,een goed instrument om af te rekenen''.

De Tweede Kamer was niet onder de indruk van het `Verbeterplan' dat Netelenbos begin vorige maand met de NS-top overeen is gekomen. De Nederlandse Spoorwegen krijgen ruim vier jaar de tijd om meer kwaliteit te leveren. Zo moet het aantal treinen dat op tijd rijdt, de komende jaren toenemen tot 89 procent in 2005. Dat is 3 procent lager dan eerder was afgesproken. ,,Dit is de absolute bottom-line, als men daaronder zakt, wordt er direct ingegrepen'', hield Netelenbos de Kamer voor. Die ingreep zal komen van de raad van commissarissen, onder leiding van voormalig Philips-topman Timmer.

Van Gijzel verwacht daar niks van: ,,Dat is dezelfde club die in de afgelopen jaren heeft gefaald en akkoord ging met een prestatiecontract waar de directie niet aan kon voldoen.'' Hij vroeg de minister waarom de commissarissen nu opeens wel tot actie zouden kunnen overgaan. VVD-woordvoerder Hofstra wilde weten wat er nu precies gaat gebeuren als de NS-directie blijft falen, maar kreeg op die vraag geen antwoord van de minister.

Belangrijk punt is volgens Netelenbos dat de prestaties van de Nederlandse Spoorwegen ieder half jaar zullen worden beoordeeld. Volgens het `Verbeterplan' moet de raad van commissarissen daarover periodiek rapport uitbrengen. ,,Het is inderdaad treurig dat je zo'n afspraak moet maken'', aldus Netelenbos, die geen alternatief voorhanden heeft. ,,De nieuwe treinen zijn te laat besteld, we staan nu op een wachtlijst, daar doe je niks aan.''