Geen verband miltvuur en 11 september

De Amerikaanse federale recherche (FBI) heeft geen aanwijzingen gevonden die de gevallen van de dodelijke ziekte miltvuur in Florida in verband brengen met de terroristische aanslagen van 11 september.

De FBI is een groot onderzoek begonnen nadat de afgelopen dagen twee gevallen van miltvuur (antrax) in Florida werden geconstateerd. Vorige week overleed een fotoredacteur van een uitgeverij van supermarktbladen aan de gevolgen van de ziekte. Nadat ook een collega van hem de bacterie bleek te hebben opgelopen, riep de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft op tot waakzaamheid. Miltvuur kan ook worden verspreid bij wijze van biologische oorlogvoering.

Van enkele daders van 11 september, vliegtuigkapers, is bekend dat zij in de maanden voor de aanslagen in de buurt van de redactie van de uitgeverij hebben gewoond. Twee van hen hadden een abonnement op een publicatie van de uitgeverij. Daarom heeft de federale recherche het appartement van kaper Mohamed Atta opnieuw onderzocht. Ook werden andere plekken waarvan bekend is dat vrienden van Atta zich hebben opgehouden binnenstebuiten gekeerd. Maar nergens werden sporen van de bacterie gevonden.

Toch sluit de FBI de mogelijkheid van een misdaad niet uit, alleen is volstrekt onduidelijk door wie en met welk motief die dan is gepleegd. Volgens voorlopig onderzoek van de recherche voert de bacterie dat de fotoredacteur heeft gedood, terug naar een stam die is ontwikkeld in een instituut in Iowa in de jaren vijftig.

Gezondheidsorganisaties in Florida geloven dat de angst voor een biologische aanval besmettelijker is dan de bacterie zelf, die overigens niet overdraagbaar is. Sinds het nieuws over antrax bekend is, hebben veel bezorgde Amerikanen zich bij verschillende ziekenhuizen gemeld om het slijmvlies te laten onderzoeken. Het departement van volksgezondheid in Florida zegt alle klachten serieus te nemen, maar heeft tot dusver geen nieuwe gevallen aangetroffen.

De nervositeit is niet beperkt tot Florida. In Washington veroorzaakte een passagier in de ondergrondse gisteren paniek nadat hij een doorzichtige vloeistof had gespoten op een politieman. Achteraf bleek het om een schoonmaakmiddel te gaan.

Amerikaanse kranten hebben gemeld dat veel Amerikanen bang zijn geworden hun post te openen. Sommige mensen vermoeden dat de fotojournalist uit Florida is besmet door de bacterie die hem in poedervorm zou zijn toegekomen via de post. De FBI heeft die mogelijkheid gisteren ontkend.

De kans dat een grote groep mensen door een doelbewuste aanval met miltvuur wordt getroffen, is en blijft gering, zeggen medische experts. Hoewel terroristen misschien in staat zijn de bacterie te ontwikkelen, bestaan er enorme obstakels de ziekte effectief te verspreiden onder een grote groep mensen. ,,Je loopt een grotere kans door de bliksem getroffen te worden'', zegt Christopher Hellman, van het Center for Defense Information in Washington.