Ex-topman Laurus: Albada Jelgersma moet aftreden

Grootaandeelhouder E. Albada Jelgersma van het supermarktconcern Laurus moet aftreden als commissaris van deze onderneming. Dit zegt oud-bestuursvoorszitter W. Angenent in het Financieele Dagblad van vandaag. Volgens Angenent staat Albada Jelgersma het succes van Laurus in de weg.

Angenent, die vorig jaar moest plaatsmaken voor de recentelijk eveneens afgetreden O. van der Straaten, zegt in het FD onder meer: ,,Eric Albada Jelgersma heeft als grootaandeelhouder en commissaris het succes van Laurus gefrustreerd. Het is in het belang van de onderneming en van hemzelf dat Albada Jelgersma opstapt als commissaris bij Laurus. Hij moet vertrouwen schenken aan professionals.''

Albada Jelgersma verwees vanmorgen voor een reactie naar zijn woordvoerder R. Kiep. Deze liet desgevraagd weten te werken aan een persbericht, dat vanmiddag zou worden verspreid. Laurus meldde ,,geen commentaar'' te willen geven. President-commissaris K. Storm, topman van Aegon, was volgens zijn secretaresse niet aanwezig. Angenent zelf was niet bereikbaar voor een toelichting.

Laurus bevindt zich op dit moment in zwaar weer. Een reorganisatie, waarbij 8 winkelformules moesten worden omgebouwd tot één formule – namelijk Konmar – is mislukt. Angenent zegt in het interview dat Albada Jelgersma daaruit `consequenties' moet trekken. ,,Hij is de grote promotor geweest van deze rampzalige strategie.'' Angenent leidt dit onder meer af uit een interview van Albada met het vakblad Distrifood.

,,Het is voor een grootaandeelhouder moeilijk om zich tot zijn rol als commissaris te beperken'', zegt Angenent in het FD. ,,Emotioneel gedreven gaat hij zich met het beleid bemoeien, waarmee hij de daadkracht van het management frustreert, wat verlammend is voor de onderneming.'' Albada Jelgersma zou zich volgens Angenent ook bemoeien met het beleid. ,,Ik [heb] sterke aanwijzingen dat hij achter de rug van de raad van bestuur met directeuren van werkmaatschappijen spreekt in een poging beleidsprocessen te beïnvloeden. En dat is een doodzonde in corporate governance.''

Zo zou Albada Jelgersma in 1999, toen de directie van Laurus studeerde op het ineenschuiven van de Laurus-formules van Konmar en Super de Boer, al aan iemand bij Super de Boer hebben gevraagd wat deze hiervan vond. ,,Omdat we bang waren dat hij ook met anderen zou praten, hebben wij onze plannen versneld naar buiten gebracht'', aldus Angenent.