Europese boete DaimlerChrysler

De Europese Commissie heeft de Duitse autofabrikant DaimlerChrysler vandaag een boete opgelegd van bijna 72 miljoen euro (158 miljoen gulden) wegens schending van mededingsregels, waaronder prijsafspraken en benadeling van leasemaatschappijen. De Commissie verbood ook de fusie van twee grote Franse producenten van elektrische apparatuur, Schneider Electric en Legrand, ondanks zware politieke druk uit Parijs.

De boete voor DaimlerChrysler is de derde in omvang die door Brussel aan een individuele onderneming werd opgelegd. Volkswagen kreeg enkele jaren geleden een boete van 90 miljoen euro, wegens beperkingen van parallelimport van auto's in Italië. Opel Nederland kreeg een jaar geleden wegens soortgelijke praktijken een boete van 43 miljoen euro.

Volgens Eurocommissaris Monti (Mededinging) heeft Daimler zich schuldig gemaakt aan beperking van goedkopere parallelimport (dat wil zeggen uit een andere EU-lidstaat) in Duitsland. Bovendien beperkte DaimlerChrysler de verkoop van auto's aan leasemaatschappijen in Duitsland en Spanje, om zo de eigen leasemaatschappij te bevoordelen. In België maakte DaimlerChrysler zich schuldig aan prijsafspraken door limieten te stellen aan kortingen van dealers aan klanten. ,,De consument moet kunnen profiteren van concurrentie'', onderstreepte Monti vanmorgen.

De Italiaanse Eurocommissaris maakte vandaag ook het verbod bekend van de fusie van Schneider Electric en Legrand. Volgens Monti zou de fusie tot ,,dominante marktposities'' van het fusiebedrijf hebben geleid voor diverse produkten in Frankrijk zelf en ook in andere EU-lidstaten. Schneider Electric en Legrand zouden 's werelds grootste zijn geworden in onder meer elektrische apparatuur voor lage spanningen. Volgens Monti hebben enkele concessies van de bedrijven een ,,ernstige bezorgdheid'' niet kunnen wegnemen. Monti zei dat de groothandel in een ,,delicate'' positie zou zijn gekomen bij een fusie.

De Franse president Chirac en minister van Financiën Fabius hadden onlangs in Brussel geïntervenieerd om het doorgaan van de fusie te bepleiten.