Duurzaam bankier

Een contract voor 36 uur per week? Dat wilde hij graag en dat kon. Per 1 oktober zit Ewoud Goudswaard (bedrijfskunde in Delft, MBA van Fontainebleau; 42, Volvo-rijder) in de directie van de ASN Bank in Den Haag. Daarvoor werkte hij meer dan 17 jaar bij ING Bank, tot voor kort als voorzitter van de directie van het district Midden-Holland.

Anderhalf jaar geleden vroeg hij ING om een sabbatical. Met vrouw en zoontje doolde hij door Australië, Nieuw-Zeeland en de Cook-eilanden. ,,Toen begon ik na te denken of ik nog twintig jaar bij ING wilde werken. Ik wilde iets anders, in een kleine organisatie, met het gevoel meer te doen voor de maatschappij.'' Hij kreeg intern diverse aanbiedingen. Toen belde een headhunter.

,,Ik kende ASN niet zo goed'', erkent hij, ,,maar naarmate ik me erin ging verdiepen, werd ik steeds enthousiaster. ASN heeft ook idealisme, bij ING staat het winstdoel toch voorop.'' Hij mag zijn huidige ING-personeelsopties grotendeels houden, maar nieuwe zitten er niet in. ASN heeft geen beursnotering. ,,In andere opzichten zijn de arbeidsvoorwaarden niet achteruit gegaan.'' Het ASN-jaarverslag suggereert een salaris plus pensioenpremie van ongeveer 250.000 gulden.

ASN werd in 1960 opgericht vanuit de vakcentrale NVV, maakte furore met slogans als `rente zonder bijsmaak' en behoort nu tot bank- en verzekeraar SNS Reaal. Vroeger was het een standaardvraag bij het personeelsbeleid of iemand lid was van de vakbond. Nu is duurzaamheid het onderscheidende criterium van de bank en van de ASN beleggingsfondsen. ASN had eind 2000 51 werknemers en beheert 3 miljard gulden spaar- en beleggingsgeld voor ongeveer 160.000 klanten.

Goudswaards missie bij ASN? ,,Idealisme in combinatie met een bankiersachtergrond, om de bank verder te laten groeien en iets te doen aan de te beperkte naamsbekendheid ten opzichte van de Triodos Bank.'' In zijn ING-tijd haalde hij zijn MBA en een masters degree marketing bij Tias in Tilburg. ,,Duurzaam is niet meer alleen iets voor actiegroepen, maar ook voor de gewone consument, voor het bedrijfsleven.'' De markt voor duurzaam sparen en beleggen is zo'n 10 miljard gulden, maar groeit als kool.

,,Als je hem ziet, lijkt het alsof hij zo uit het studencorps komt gewandeld, maar ik denk dat hij wel zakelijk elan kan brengen in een omgeving van maatschappelijk bewuste financiers'', zegt Thys Clement, een belastingadviseur die hem leerde kennen bij hockeyclub Pinoké.

,,Of hij nu wint of verliest, je merkt bij Ewoud nooit heel grote emoties'', zegt Frank Verbeek, die ook jaren met hem hockeyde. ,,Hij weet van zichzelf dat hij een goed verhaal kan houden, maar hij is niet iemand die spontaan op een zeepkist klimt.'' Verbeek schetst hem als weloverwogen, een ideale bemiddelaar. Eerder bankier, dan financieel directeur bij een groot bedrijf.

Opgevoed met het idee dat je niet alleen moet nemen, maar ook moet geven. Zijn vader was vice-voorzitter van Unilever, maar zat ook in het bestuur van Foster Parents. Zijn moeder onder meer in het bestuur van het Rode Kruis. Verbeek:,,Ewoud heeft bij Pinoké gehockeyd, maar daarna stapt hij ook in het bestuur van de club.''

,,Hij kon heel gemeen hockeyen'', herinnert Clement zich, ,,misschien een uitlaatklep, want buiten het veld is hij de aardigheid zelve''. Verbeek:,,Hij speelde rechtsvoor.'' Lachend: ,,Of in ieder geval rechts.''

    • Menno Tamminga