Duitsland wil ook militaire bijdrage geven

Bondskanselier Schröder heeft gisteren in Washington met president Bush gesproken over een Duitse militaire bijdrage aan de oorlog tegen het terrorisme. Over de aard daarvan wilde Schröder na afloop niets zeggen.

Duitse kranten speculeerden dat Schröder de inzet van verkenningsvliegtuigen van het type Atlantic heeft aangeboden, evenals transportvliegtuigen van het type Transall. Vooralsnog is de Duitse militaire bijdrage beperkt tot twee schepen, de Bayern en de Höhn, die in NAVO-verband in de Middellandse Zee opereren en de Duitse bemanning op AWACS-vliegtuigen die doorgaans in Europa vliegen maar nu in het Amerikaanse luchtruim actief worden.

Schröder wilde met zijn bliksembezoek onderstrepen dat de ,,onvoorwaardelijke solidariteit'' met de Verenigde Staten die hij al sinds 11 september predikt geen loze belofte is. Bush loofde Duitsland na afloop als een betrouwbare vriend. Daarmee lijken de pijnlijke herinneringen aan Schröders vorige bezoek, gekenmerkt door felle Duitse kritiek op het milieubeleid en het uitlekken van geheime gespreksnotities, te zijn uitgewist.

Tijdens een korte ontmoeting met secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, in New York, maakte Schröder duidelijk dat Duitsland bereid is een substantiële bijdrage te leveren aan de verzachting van het humanitaire leed in Afghanistan. Schröder wees daarbij specifiek op de immense stroom vluchtelingen die in Afghanistan opgang komt.

Het bezoek aan de Verenigde Staten toont wederom aan dat Schröder vast besloten is om een belangrijke rol te spelen aan de zijde van de VS en Groot-Brittannië in de aanpak van het terrorisme. Het leveren van een uitsluitend financiële bijdrage, zoals tijdens de Golfoorlog, is voor Schröder niet genoeg. Met zijn bereidheid om ook Duitse militairen ter beschikking te stellen riskeerde hij zelfs een crisis in zijn rood-groene regering.

De Groenen waren pas na heftig intern debat bereid de lijn van Schröder en de eigen minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, te ondersteunen, zo bleek op een speciaal partijcongres afgelopen weekeinde. De oppositiepartijen CDU/CSU en de liberale FDP steunen Schröder al van meet af aan. Alleen de ex-communistische PDS wijst militaire acties rigoureus af.

Hoewel een groot deel van de Duitse bevolking, volgens een recente opiniepeiling 59 procent, de koers van de regering steunt, maakte de aanval op Afghanistan ook kritiek los. Begin deze week gingen in verschillende Duitse steden jongeren de straat op om hun onvrede met de militaire acties te demonstreren. Ook voor de rest van de week zijn vredesmanifestaties aangekondigd.

De Duitse auteur Günter Grass nam gisteren in een vraaggesprek met de online editie van opinieweekblad Der Spiegel onomwonden stelling tegen de grootschalige militaire operatie. ,,Ik ben bezorgd dat dit, zoals aangekondigd, zal uitlopen op een jarenlange latente oorlogssituatie. Daarmee kan ik niet solidair zijn''. Grass noemde militaire acties ,,een ondeugdelijk instrument dat van radeloosheid getuigt. En radeloosheid is altijd het gevolg van een mislukte politiek.''

De Financial Times Deutschland (FTD) waarschuwde Schröder gisteren in een commentaar dat hij in zijn solidariteit met de Verenigde Staten niet op de bevolking vooruit moet lopen. Bovendien heeft Duitsland eenvoudig niet de militaire middelen om zich in de alliantie te meten met Groot-Brittannië, aldus de krant, Duitsland moet vooral met diplomatie en justitieel onderzoek behulpzaam zijn.

    • Michel Kerres