Doelman Moens te groot obstakel voor dolend PSV

PSV mocht gisteravond blij zijn dat Oscar Moens ook maar een mens is. Pas in de 87ste minuut capituleerde de sublieme doelman van AZ bij een laag zondagsschot van invaller Vennegoor of Hesselink. Daardoor ontsnapte PSV in Alkmaar aan de vijfde nederlaag dit seizoen in de competitie. Het gelijkspel (1-1) leverde de landskampioen echter opnieuw een beschamend puntenverlies op.

Trainer Gerets probeerde na afloop in de Alkmaarder Hout de verrichtingen van zijn elftal zo florissant mogelijk af te schilderen. Kennelijk paste het in zijn psychologische aanpak bij het bestrijden van de crisis. Hij had PSV met een behoudende opdracht het veld ingestuurd. Daardoor bleef Rommedahl aan de kant, stond Ramzi op de rechtervleugel, Bouma op links en was de 38-jarige Heintze weer van stal gehaald voor de positie van linksback. ,,We kunnen niet meer zo goed op de helft van de tegenstander spelen, dus moest de tactiek worden bijgesteld'', meende Gerets na afloop. ,,En dat is ons goed afgegaan. Want als we in de eerste helft de vijf kansen die we kregen hadden benut, zouden we de wedstrijd in de knip hebben gehad. Niettemin ben ik superblij met het punt. Het elftal heeft een fantastische mentaliteit getoond door zich in de rust niet te laten ontmoedigen door de achterstand.''

Wanneer de trainer van de landskampioen `superblij' is met een punt terwijl zijn ploeg op de veertiende plaats staat, dan moet de stemming de afgelopen weken wel heel somber zijn geweest. Na veel gesprekken werd in de technische staf alleen assistent-trainer Brandts geofferd en Erwin Koeman doorgeschoven naar het eerste elftal. In het elftal vond Gerets een `zondebok' in de persoon van Nikiforov. De centrale verdediger, die vorig seizoen zo'n sterk duo vormde met Hofland, had zijn plaats moeten afstaan aan Faber. De weer van een blessure herstelde Ooijer speelde als rechtsback. ,,Een aantal zaken liep niet zoals ik wilde'', lichtte Gerets toe. ,,Nikiforov is nu even uit beeld. De toekomst zal uitwijzen welke combinatie het beste functioneert in het hart van defensie.''

Het is de vraag waar de vrije val van PSV eindigt. Mogelijk komt de wedstrijd tegen het eveneens weggezakte Roda JC vrijdagavond op een goed moment. Al moest Gerets gisteravond bekennen dat zijn spelers in de eerste wedstrijd van een belangrijke week dinsdag volgt ook nog het Champions-Leagueduel in Rome tegen Lazio veel hebben gegeven. ,,Ik kijk niet naar de concurrentie, maar alleen naar mijn eigen elftal'', zuchtte Gerets. ,,Iedere speler moet zich weer op zijn gemak voelen.''

Geheel passend in het nieuwe realisme in het Nederlandse voetbal, speelde ook AZ gisteravond tamelijk behoudend met vaak vijf verdedigers. De Alkmaarders hebben er tegen topteams wel reden toe. De afgelopen jaren leed AZ grote nederlagen tegen vooral Ajax en PSV. Vorig seizoen eindigde het duel in De Hout nog in 5-0 voor PSV. Het defensieve spel ging bij AZ echter wel ten koste van het veldspel. Op het middenveld werd veel balverlies geleden. Van goed combinatiespel was met name in de eerste helft geen sprake. De treffer van Elkhattabi, zes minuten voor de rust, viel onverwachts.

Vooral doelman Moens vormde voor PSV een obstakel. In de eerste helft verrichtte hij zeker zes belangrijke reddingen. In de tweede helft had hij geluk dat schoten van De Jong en Bouma op de paal belandden. Na een conflict van een jaar met AZ-voorzitter Scheringa, is de doelman weer helemaal terug. ,,Ik heb alles meegemaakt'', meent Moens. ,,Psychologisch ben ik er sterker uitgekomen. Er zijn weinig dingen die me nu nog van mijn stuk kunnen brengen.''

Zijn keeperstrainer Nederburgh constateert dat Moens ook in fysiek opzicht geen nadelige gevolgen heeft overgehouden van het rommelige seizoen waarin hij ook nog voor RBC uitkwam. ,,Hij is een atletisch type en een enorme sportman'', aldus de ex-doelman van onder meer Roda JC en PSV. ,,Al wekte hij lange tijd misschien een verkeerde indruk. Moens heeft ingezien dat een speler in alle opzichten alleen kan winnen met prestaties op het veld.''

Volgens Nederburgh maakt Moens weer kans op een plaats in de selectie van het Nederlands elftal. Zeker nu Westerveld niet meer in aanmerking komt wegens zijn reserverol bij Liverpool en Waterreus herstelt van een operatie. Nederburgh: ,,Oscar laat al zes weken zien dat hij sterk keept. Tegen Sparta stopte hij een strafschop bij een 1-0 voorsprong. En tegen Go Ahead Eagles sleepte hij ons door het bekerduel heen door ondermeer ook een penalty te stoppen.''

Moens zelf beweert dat een uitverkiezing voor Oranje voor hem totaal niet speelt. Al zou hij dolgraag tegen Denemarken van de partij willen zijn. Hij vindt het ,,belachelijk'' dat Westerveld als steunbetuiging nog een keer werd opgeroepen. ,,Toen ik in de problemen zat werd ik ook niet geholpen door de bondscoach.''

In november dient alsnog de rechtszaak over Moens' portretrechten tegen DSB Media van Scheringa. Moens houdt zich er zo min mogelijk mee bezig. Hij zegt ook niet uit te zijn op een transfer. ,,Mijn eergevoel zegt dat ik nu bij AZ wil slagen.''

AZ

1

PSV

1

Ruststand 1-0. 39. Elkhattabi 1-0, 87. Vennegoor of Hesselink 1-1. Schdsr: Van Hulten. Tsch: 7821. Gele kaart: Robbemond, Kromkamp (AZ).

    • Erik Oudshoorn