Distributie muziek via internet nu mogelijk

De belangrijkste platenmaatschappijen hebben met songschrijvers en muziekuitgevers een naar hun zeggen baanbrekend akkoord gesloten over de verspreiding van muziek via internet. Het akkoord maakt de weg vrij voor de later dit jaar geplande lancering van verschillende muziekwebsites.

De maatschappijen, verenigd in de Recording Industry Association of America (RIAA), krijgen voor 1 miljoen dollar (2,4 miljoen gulden) het recht muziek beschikbaar te maken via websites, zo is afgesproken met de National Music Publishers Association (NMPA). Sony en Universal willen later dit jaar de website Pressplay gaan lanceren. Warner, EMI en Bertelsmann hebben de gezamenlijke onderneming MusicNet opgericht.

Er is echter geen overeenstemming met de NMPA bereikt over royalties, het bedrag dat moet worden betaald voor elke keer dat een muziekstuk wordt gebruikt. Dit kan volgens deskundigen in de toekomst nog een struikelblok worden. Het huidige akkoord is versneld tot stand gekomen nadat beide partijen beseften dat er zich voor de royalties-kwestie voorlopig geen oplossing aandient.

Het overeengekomen bedrag van 1 miljoen dollar is opmerkelijk. Napster, de website die ooit begon met het helemaal gratis beschikbaar stellen van muziek, moet in z'n eentje het tienvoudige betalen. Napster bereikte hierover vorige maand al een akkoord met dezelfde NMPA.

Platenmaatschappijen en muziekuitgevers zoeken als gevolg van de populariteit van gratis websites als Napster naarstig naar aantrekkelijke commerciële alternatieven, maar konden hierover tot nu toe geen overeenstemming bereiken.

Napster ligt sinds juli stil, ondanks een recente rechterlijke uitspraak dat het bedrijf voorlopig mag doorgaan met zijn activiteiten. Napster wil later dit jaar weer actief worden met een commerciële website. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Onder grote druk van de muziekindustrie is Napster eerder al gebruik gaan maken van filters om liedjes waar auteursrechten op berusten te blokkeren. Sinds het aanbrengen van de filters zijn klanten van Napster massaal weggetrokken naar (verschillende) concurrenten die nog wel illegaal muziek aanbieden.