Delinquenten vrij door tekort aan personeel

Binnenkort zullen een nog onbekend aantal vrouwelijke delinquenten moeten worden vrijgelaten door het personeelsgebrek in het gevangeniswezen. Het grote personeelstekort leidt tot een ,,onverantwoorde druk'' op het personeel dat er wel werkt.

Dat heeft minister B. Korthals (Justitie) gisteren gezegd in de Tweede Kamer tijdens een overleg over het gevangeniswezen.

In veel gevangenissen zitten meer delinquenten dan de capaciteit van de inrichting toelaat. Ook dat leidt tot extra druk op het personeel. Volgens Korthals was die overbezetting een tijdelijke maatregel die nu wordt ingetrokken.

Door het personeelstekort zijn inmiddels acht afdelingen in justitiële jeugdinrichtingen gesloten. De jongeren die vastzaten in de inmiddels gesloten inrichtingen, zijn in andere jeugdgevangenissen ondergebracht.

Het personeelstekort heeft volgens D66-woordvoerder B. Dittrich ook gevolgen voor de behandeling van jongeren die vastzitten. Dittrich haalde gisteren de werkwijze van een jeugdgevangenis in Spijkenisse aan. Daar gaan jongeren 's middags tot de volgende ochtend achter slot en grendel. Voor therapie of behandeling is geen personeel beschikbaar.

De Tweede Kamer bleek gisteren verdeeld over de inzet van particuliere bewakingsdiensten om het personeelstekort te compenseren. PvdA-woordvoerster M. Duijkers wil desnoods met een motie verbieden dat particuliere bewakers in inrichtingen rechtstreeks contact hebben met gedetineerden. Duijkers zei liever inrichtingen te willen sluiten dan een situatie waarbij particuliere bewakers persoonsgebonden contacten hebben. De VVD'er J. Niederer en CDA'er Rietkerk konden de inzet van particuliere bewakers wel billijken als tijdelijke maatregel. GroenLinks zal een motie van de PvdA steunen, zo liet woordvoerster F. Halsema weten. Die wilde ook opheldering van de minister over het groeiend tekort aan plaatsen in justitiële jeugdinrichtingen. Maar ook elders schort het aan opvang van ontspoorde jongeren: in 2005 wordt een tekort van 3.000 aan HALT-plaatsen verwacht en 7.500 plaatsen voor taakstraffen.

Ook het groeiend gebrek aan plaatsen in tbs-klinieken leidt tot problemen. Volgens Dittrich komt het nu voor dat delinquenten na het uitzitten van hun celstraf worden opgenomen in een tbs-kliniek waar dan vervolgens geen personeel is voor behandeling.