Borst wil draaiboek bioterreur

Minister Borst (Volksgezondheid) laat een draaiboek maken voor de aanpak van bioterroristische aanslagen en zorgt ervoor dat artsen zich bijscholen om aanslagen met bacteriën en virussen te kunnen herkennen.

Hulpverleners moeten in de toekomst regelmatig oefeningen houden in de bestrijding van bioterrorisme. Ook wil Borst dat microbiologen in internationale samenwerking detectieapparatuur ontwikkelen om zeldzame of onbekende ziekteverwekkers op te sporen die voor aanslagen kunnen worden gebruikt.

Daarmee neemt de minister alle aanbevelingen over uit het in juni van dit jaar gepubliceerde rapport `Verdediging tegen bioterrorisme' van de Gezondheidsraad.

De inspecteur infectieziekten J. van Wijngaarden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft juist laten weten geen aanleiding te zien in Nederland tot extra voorzorgsmaatregelen over te gaan.

Na de aanslagen op het WTC in New York en de dreiging daarna van bioterrorisme heeft het ministerie vastgesteld dat er voldoende antibiotica bij de importeurs van de grote farmaceutische bedrijven aanwezig zijn om in Nederland grote uitbraken van bacteriële infecties te kunnen bestrijden.

Met de twee recente gevallen van miltvuurbesmetting in de VS, die nu officieel aan een `menselijke interventie' worden toegeschreven, stijgt de vraag naar het vaccin tegen miltvuur. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat in Nederland niet beschikbaar.

Amerikaanse militairen worden er sinds 1999 mee gevaccineerd. Ook dierenartsen en huiden- en wolverwerkers in de VS kunnen worden ingeënt. Het miltvuurvaccin biedt anderhalf jaar bescherming. Het vergt zes injecties voordat het vaccin volledige bescherming biedt.

De Gezondheidsraad schreef in juni dat Nederland een makkelijk doelwit is voor bioterroristische aanslagen. Door het open karakter van de Nederlandse samenleving kunnen ziekteverwekkers gemakkelijk worden geïmporteerd en verspreid.

bioterreur: pagina 5