Bij Crédit Suisse zijn harde ingrepen nodig

Crédit Suisse heeft zijn skeletten uit de kast gehaald. Daarom hoeven beleggers niet in paniek te raken over het door de Zwitserse bank verwachte verlies over het derde kwartaal, het eerste in vier jaar, hoe ernstig dat ook mag lijken. De hogere schuldenlasten met betrekking tot Swissair hoeven nauwelijks verbazing te wekken. De problemen bij de zakenbankdivisie Crédit Suisse First Boston (CSFB) waren al bekend, niet in het minst omdat de omzet gekelderd was, dus het verwachte verlies van 120 miljoen dollar is ook niet zo vreemd. Tenslotte had Crédit Suisse op geen enkele manier de plezierige verrassingen van het afgelopen kwartaal kunnen voortzetten, zoals het eenmalige rendement op beleggingen van verzekeringsdochter Winterthur, dat de winst zo'n geflatteerde aanblik gaf.

Toch is het nieuws niet alleen maar slecht. De solvabiliteit van Winterthur is uitstekend, ook al hebben de dalende markten de kapitaalbuffer van de verzekeraar aangetast. De divisies voor particuliere bankzaken en vermogensbeheer doen het goed. Maar het belangrijkste is dat beleggers troost kunnen putten uit het feit dat de nieuwe topman van CSFB, John Mack, stevig in het zadel zit. Hoewel hij nog maar vier maanden in functie is, heeft hij het mes gezet in de uit de hand gelopen kosten van de effectendivisie. Volgend jaar wil hij 2000 arbeidsplaatsen - 7 procent van het werknemersbestand - gesaneerd hebben, en op die manier zo'n 1 miljard dollar bezuinigen.

Dat zijn ambitieuze ingrepen, die de winst van het concern een belangrijke impuls moeten geven als ze van kracht zijn geworden. Tel er de 500 miljoen dollar aan betalingen bij op die de werknemers van het vroegere Donaldson, Lufkin & Jenrette ontvangen, bereken de belasting over het geheel en houd geen rekening met herstructureringslasten, en de winst per aandeel kan met 35 procent stijgen. Maar zelfs als je deze besparingen meetelt, vormen de personeelslasten van CSFB nog steeds tweederde van de inkomsten, terwijl dat bij Goldman Sachs of Morgan Stanley minder dan de helft is. Misschien moet Mack dus nog wel meer bezuinigen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone