Amnestie ex-leden UÇK in Macedonië

De Macedonische regering is akkoord gegaan met een beperkte amnestie voor de voormalige strijders van het Albanese rebellenleger UÇK. De amnestie brengt voor het eerst sinds weken weer enige vooruitgang in het vredesproces in Macedonië.

De strafkwijtschelding geldt niet voor guerrillastrijders die hebben deelgenomen aan vijf specifiek genoemde aanslagen op Macedonische militairen en burgers in het noorden en noordwesten van het land. Ze geldt ook niet voor elf commandanten van het inmiddels formeel ontbonden UÇK. Zij zijn eerder door de Macedonische autoriteiten aangeklaagd wegens `oorlogsmisdaden'.

Albanese leiders reageerden gisteren gereserveerd op de beperkte amnestie. Vice-premier Xhevdet Nasufi benadrukte dat de amnestie moet worden goedgekeurd door het parlement.

Intussen loopt de behandeling van de wijziging van de grondwet vertraging op. In het vredesakkoord van Ohrid, waarin de Albanese en Macedonische partijen half augustus overeenkwamen meer rechten aan de Albanese minderheid te kennen, is een aantal grondwettelijke veranderingen voorgesteld. De parlementaire behandeling van deze veranderingen wordt echter voortdurend gedwarsboomd, voornamelijk door (Slavisch) Macedonische volksvertegenwoordigers.