Altijd winter, nooit vrij

Het is bijna herfstvakantie en Disney viert dat met een film over de zomervakantie. In de tekenfilm Het speelplein: de grote vakantie, wordt de vakantie bedreigd door een gek geworden schoolhoofd dat de vakantie wil afschaffen zodat er meer tijd is om te studeren. Ook alle schoolpauzes wil hij afschaffen. Het schoolhoofd heeft een bizarre omweg bedacht voor de verwezenlijking van zijn plannen bedacht waar de slechteriken van James Bond jaloers op kunnen zijn. Via een machine die in de gesloten school is opgesteld wil hij de maan een stukje verplaatsten zodat het op aarde altijd winter wordt. Wegens sneeuw en ijs zouden ook alle schoolpauzes kunnen worden afgeschaft.

Het speelplein is een spin-off van de Disney televisieserie Recess, een serie die ook in Nederland is uitgezonden. De animatie, ontworpen door de Disney televisieafdeling en uitgevoerd in Zuid-Korea, ontbeert elke charme. De personages gaan al lang mee. Onder de kinderen die de snode plannen van het ex-schoolhoofd bestrijden vinden we onder meer een slim meisje (bril en hazentanden), een dik jongetje (dat mooi kan zingen) en een jongetje dat zulke kenmerken moet ontberen en daarom juist de aanvoerder van het troepje kan zijn.

Het zou flauw zijn om te zeggen dat kinderen in de herfstvakantie beter buiten kunnen gaan spelen, het heilzame tijdverdrijf waarvan in de film de lof wordt gezongen. Op 21 oktober begint Cinekid.

Het speelplein: de grote vakantie (Recess: School's out). Regie: Chuck Sheetz. In: 11 theaters.