Alliantie: veel Talibaan zijn gedeserteerd

Zeker veertig Talibaan-officieren en 1200 bewapende Talibaan-militairen zijn de afgelopen dagen overgelopen naar de Noordelijke Alliantie. Dat zegt de minister van Buitenlandse Zaken van de alliantie, Abdullah Abdullah.

De overlopers hebben volgens Abdullah de enige weg die het noorden van Afghanistan met het zuiden verbindt, afgesloten. ,,Er zijn geen gevechten geweest, ze zijn naar ons toe komen lopen'', verklaarde Abdullah vanuit de noordelijke basis Jabal-us-Saraj, 70 kilometer ten noorden van Kabul. In de jaren negentig veroverde de Talibaan-milities zelf hele stukken van Afghanistan doordat vijandelijke soldaten deserteerden.

De Talibaan ontkennen dat soldaten zijn overgelopen. Vanmiddag lieten de Talibaan bovendien weten dat zij nog steeds in staat zijn zichzelf te verdedigen, ondanks drie dagen van hevige luchtaanvallen.

Volgens de Talibaan is de Afghaanse bevolking verre van blij met de voedseldroppings die de Amerikanen uitvoeren tussen de bombardementen door. Woordvoerder Abdul Hanan Himat van het ministerie van Informatie in Kabul zei vanochtend dat inwoners van de provincies Khost en Paktia de voedselpakketten in brand steken omdat ,,de Amerikanen ons doden en aanvallen – we hebben dit voedsel niet nodig''.

Amerikaanse toestellen hebben duizenden voedselpakketten gedropt om de Afghanen te laten zien dat hun aanvallen niet tegen de bevolking zijn gericht. De plastic pakketten bevatten bonen, rijst, fruitrepen, pindakaas en aardbeienjam. De pakketten zijn zo gemaakt dat zij naar beneden dwarrelen, om te voorkomen dat ze slachtoffers maken op de grond.

De VN hebben opgeroepen burgers in Afghanistan te beschermen nadat gisteren vier Afghaanse VN-medewerkers om het leven waren gekomen door een explosie bij het kantoor van de mijnopruimingsdienst in Kabul. De slachtoffers waren nachtwachten die sliepen op het moment van de Amerikaanse aanval. Volgens een medewerker van de dienst staan er geen militaire doelen rondom het gebouw. Wel staat er een oude radiotoren, maar die is al tien jaar buiten gebruik. Geallieerde woordvoerders hebben niet toegegeven dat het gebouw per ongeluk is geraakt.