Alleen films uit Latijns Amerika in Bals-tournee

Het Hubert Bals Fonds, een onderdeel van het International Film Festival Rotterdam, ondersteunt films uit de Derde Wereld. Vaak worden die films op het festival vertoond. Een klein aantal is later nog in Nederland te zien, niet in een reguliere uitbreng, maar in de Wereldcinema tour, waarbij de films één keer in theaters in 21 steden worden vertoond. Ditmaal gaat het om drie films uit Latijns Amerika. Het is voor het eerst dat de tour zo geografisch is afgebakend.

Latijns Amerika is een goede keuze, omdat de film op dit continent een bloeiperiode beleeft. De drie gekozen films van redelijk jonge regisseurs werden gemaakt in Brazilië, Mexico en Argentinië. De opvallendste gemeenschappelijke kenmerken zijn dat ze alledrie op de een of andere manier tegen de documentaire aanleunen en zich afspelen in een grote stad. De gekozen films hebben niets exotisch of magisch-realistisch. Perfume de violetas van Maryse Sistach (1958) uit Mexico is een op een ware geschiedenis gebaseerd drama dat zeker in het begin zonder sentiment verteld wordt. De film gaat over de vriendschap tussen twee schoolmeisjes, van wie de een iets rijker is dan de ander. Het noodlottige einde had misschien voorkomen kunnen worden als de volwassenen om hen heen zich meer van hen hadden aangetrokken.

Domésticas, het speelfilmdebuut van Fernando Mereilles en Nando Olival (beiden 1955) uit Brazilië, is een op een toneelstuk gebaseerd inkijkje in het leven van een aantal dienstmeisjes, van wie er in Brazilië drie miljoen zijn. De toon is lichter dan het onderwerp doet vermoeden. Volgens de makers is er voor het toneelstuk uitgebreide research gepleegd, waardoor zij vinden dat ze hun film een film van dienstmeisjes kunnen noemen.

La Fé del volcán van Ana Poliak (1962) uit Argentinië is de meest gewaagde film van de drie. Poliak durft het aan haar film over de vriendschap tussen een wat oudere scharenslijper en een jonge kappersassistente slechts onderhuids een onderwerp te geven. Vaak lijkt ze de camera maar wat door de stad te laten glijden, maar steeds speelt de dictatuur uit het Argentijnse verleden en de economische malaise op de achtergrond een rol. De scharensliep probeert uit beide te ontsnappen door een bedremmelde vlucht in de fantasie.

Wereldcinema tour. Perfume de violetas. Regie: Maryse Sistach. Domésticas. Regie: Fernando Mereilles, Nando Olival. La fé de vulcán. Regie: Ana Poliak. Tot 30 december in 21 theaters.

    • Bianca Stigter