Al-Qaeda dreigt met nieuwe aanslagen

De terreurgroep Al-Qaeda van Osama bin Laden dreigt met nieuwe aanslagen op Amerikaanse belangen in de wereld. ,,De storm van gekaapte vliegtuigen zal niet gaan liggen'', zei een woordvoerder gisteren.

De woordvoerder van Al-Qaeda, Sulaiman Abu Ghaith, uitte het dreigement via het tv-station Al-Jazira in Qatar. De Talibaan maakten vandaag bekend dat het `huisarrest' dat ze Bin Laden zouden hebben opgelegd is opgeheven. Het staat de terroristenleider nu vrij, aldus de Talibaan, zijn `heilige oorlog' tegen de VS te voeren.

De aanval op Talibaan- en Al-Qaeda-doelen in Afghanistan ging vandaag de vierde dag in. President Bush heeft gezegd dat de strijd tegen het terrorisme ,,een dag, een maand, een jaar, desnoods tien jaar zal duren. We hebben geduld.''

De Amerikaanse strijdkrachten zeggen dat zij het luchtruim boven het hele land nu beheersen. Het bombarderen van trainingskampen van Al-Qaeda en vooral militaire installaties en communicatiestations van de Talibaan gaat daarom dag en nacht door, vooral rondom het Talibaan-bolwerk Kandahar. Strijdkrachten van de oppositie in Afghanistan zeggen klaar te staan om op te rukken.

Volgens de Amerikaanse voorzitter van het comité van chefs van staven, generaal Myers, hebben de aanvallen tot dusver meer dan 80 procent van de doelen getroffen. De Amerikaanse krant The Washington Post meldt vandaag uit Amerikaanse defensiebronnen dat de VS op het punt staan nieuwe grondtroepen naar het strijdgebied te brengen. Gesproken wordt over duizenden manschappen. De Amerikaanse autoriteiten willen daar tot nu toe niets over zeggen. In Oezbekistan zijn al duizend Amerikanen gelegerd aan de grens met Afghanistan.

Minister Rumsfeld zou vrijdag al de order hebben getekend die hun verplaatsing regelt. Een deel van de manschappen zou uit de VS komen, een ander contingent zou worden weggehaald uit Kosovo en Bosnië. Andere NAVO-troepen moeten voor vervanging zorgen.

Al-Qaeda-woordvoerder Sulaiman Abu Ghaith prees in zijn verklaring via Al-Jazira het werk van de strijders die de aanslagen van 11 september in de VS hebben uitgevoerd. Hij verzekerde Amerika ,,dat deze strijd niet zal verdwijnen uit zijn land zolang het ons land niet verlaat, en zolang het niet ophoudt de joden te steunen en de ongerechtvaardigde sancties tegen Irak niet opheft''. Duizenden jonge mannen ,,staan gereed om te sterven, zoals Amerikanen zich verheugen op het leven''.

In Washington is nu vastgesteld dat Al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op zich neemt. Dat zou moeten helpen de twijfel weg te nemen bij landen in het Midden-Oosten en Azië die nog niet overtuigd waren van de betrokkenheid van Bin Laden.