Zeiler Bakker voltooit solorace vol tegenslag

De eerste etappe van de Minitransat, een solorace in bootjes van 6,5 meter van Frankrijk via Lanzarote naar Brazilië, is door de Nederlandse solozeiler Sander Bakker voltooid. Hij kwam zondagmiddag als 24ste aan bij het Canarische eiland, vier dagen na winnaar Yannick Bestaven, die na elf dagen, zes uur en 52 minuten de etappe won.

,,Het gaat goed!'', meldde Sander Bakker hijgend aan de telefoon vanaf de steiger. ,,Ik krijg heel veel hulp om mijn boot klaar te maken voor de volgende etappe. Er hebben zich een paar Nederlandse zeilers aangemeld die hier toevallig in de haven lagen. Ik heb opeens de grootste shorecrew van de hele vloot.'' Vorige maand ging Bakker zonder sluitende begroting van start, maar met een onverwoestbaar optimisme. Dat bezit hij nog steeds, ondanks de 24ste positie. ,,Dat is balen. Zeker toen ik hoorde dat ik op het moment dat mijn roer kapot ging harstikke goed lag, op de negende plek zelfs. Toen had ik het wel weer even zwaar.''

Vorige week, zo'n 200 mijl uit de kust van Portugal, constateerde Bakker een scheur in het roer. Repareren op zee was bijna gelukt, tot de boot door een golf slagzij maakte. ,,Ik heb gejankt als een kind en toen de boot werd leeggepompt.'' Bakker week uit naar een Portugees vissersplaatsje. Geld pinnen lukte niet, maar dankzij de hulp van een plaatselijke hotelmanager en een garagehouder kon Bakker de roeren maken en na 48 uur de wedstrijd hervatten. ,,Die laatste dagen waren mentaal slopend. Niemand meer om me heen en mijn droom om overall in de top tien te eindigen lag aan diggelen. De teleurstelling zal de rest van mijn leven blijven, maar ik ga vol goede moed weer van start. Het avontuur blijft mooi en ik heb de geruststelling dat ik eigenlijk heel goed gevaren heb. Er zijn na mij nog een paar cracks gefinisht, die niet eens schade hebben gehad.''

De bootjes zijn op een radio na verstoken van communicatieapparatuur. Het was ook pas na aankomst dat Bakker hoorde over de Italiaanse solozeiler Roberto Varinelli, die sinds vorig weekeinde wordt vermist. ,,Het was de keuze van de organisatie het ons niet te vertellen. Zijn jas met veiligheidslijn hing nog aan de boot, in het water. Waarschijnlijk is die Italiaan door een klap van de giek overboord geslagen of tijdens het plassen uitgegleden. Je weet het niet en we zullen het nooit weten. De vlag hangt hier halfstok en er liggen bloemen bij. Dat zet wel een domper op de sfeer.''

Omdat veel zeilers door schade niet op tijd binnen waren, is de start van de tweede etappe met een dag uitgesteld, naar donderdag. De etappe gaat via de Doldrums naar het Braziliaanse Salvador de Bahia. Het is de eerste keer dat de Minitransat daar eindigt. Eerdere edities finishten in het Caribische gebied. ,,Niemand weet hoe de bootjes het gaan doen in de Doldrums'', aldus Bakker. ,,Ik heb de winnaar van de eerste etappe gevraagd voor hoeveel dagen hij voedsel meeneemt; 22 zei hij. Dan laad ik voor 35 dagen in. Mijn boot is te zwaar om echt goed te presteren op het komende traject, helaas. Maar ik heb de nieuwste zeilen van de hele vloot. Ik hoop dat ik eindelijk de spinaker volop kan gebruiken.'' Na het startschot om 14.02 uur zal de vloot donderdag eerst een minuut stil liggen ter nagedachtenis aan hun omgekomen Italiaanse collega, alvorens aan de oversteek van ruim 2800 mijl te beginnen.

De solorace is te volgen op www.transat650.com

    • Florence van Berckel