Volgende doel: grondtroepen van de Talibaan

De tweede serie luchtaanvallen heeft de luchtafweer van de Talibaan goeddeels uitgeschakeld. Het volgende aanvalsdoel – grondtroepen van de Talibaan – is in zicht.

Of het nu te danken was aan de efficiëntie van de eerste aanvalsgolf, of te wijten aan een gebrek aan hoogwaardige doelen, is nog onduidelijk. Maar de tweede serie luchtaanvallen van vannacht was aanmerkelijk bescheidener dan het `startschot' van zondagnacht. Bij de tweede bombardementsgolf waren slechts een handvol B-1B en B-2A bommenwerpers betrokken. Ook vuurden onderzeeërs en oppervlakteschepen vijftien kruisraketten af. Het eerste doel, het uitschakelen van de belangrijkste luchtafweersystemen en commandoposten van de Talibaan, lijkt te zijn bereikt.

Vandaag waren Amerikaanse jachtbommenwerpers, kennelijk niet meer bevreesd voor luchtafweerbatterijen, ook al overdag actief. Dit geeft aan dat de volgende fase, het bestoken van grondtroepen van de Talibaan, in zicht komt. De toestellen, afkomstig van de twee vliegkampschepen voor de kust van Pakistan, bleven volgens ooggetuigen op een veilige hoogte, zodat ze buiten bereik van de moeilijk uit te schakelen Stinger-raketten blijven. De Britse minister van Defensie, Hoon, zei te verwachten dat de volgende fase van het offensief eerder een kwestie van ,,dagen'' is dan van ,,weken''.

fotosatellieten, robottoestellen en vliegende `luistervinken' hebben blijkbaar geconstateerd dat de SAM-luchtafweerbatterijen zijn uitgeschakeld en dat de bijbehorende draadloze communicatie is verstomd. De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, sprak ook over aanvallen op ,,leiderschapsdoelen'', en ook daarin leek succes te zijn geboekt. Iran meldde dat de opperbevelhebber van de luchtmacht van de Talibaan bij bombardementen de dood had gevonden, evenals een generaal van de grondstrijdkrachten.

Dat de bombardementen effectief lijken te zijn, blijkt ook uit de vluchtpoging die helikopters van de Talibaan-strijdkrachten ondernamen. Een Amerikaans AWACS-radarvliegtuig zag hoe de vier Mi-17 helikopters de wijk probeerden te nemen naar een afgelegen vallei net over de grens met Pakistan. Eén helikopter verdween uit beeld, maar snel gewaarschuwde Pakistaanse militairen wisten de overige drie in beslag te nemen en de bemanningen te arresteren.

Volgens analisten bestaat de volgende fase van het luchtoffensief uit het bestoken van de grondstrijdkrachten van de Talibaan. In eerste instantie gaat het om olievoorraden en munitieopslagplaatsen, maar ook individuele tanks, stuks artillerie en manschappenbunkers. Deze doelen zijn onder andere te vinden recht tegenover de stellingen van de Noordelijke Alliantie. De manschappen van de gewapende oppositie tegen de Talibaan kunnen dan ook als `ogen-en-oren' dienen bij het lokaliseren van deze doelen.

Intussen nemen de berichten over het inzetten van grondtroepen toe. Dit is in overeenstemming met Rumsfelds mening dat de Talibaan niet ,,met bommen op de knieën zijn te krijgen.'' Om over het uitschakelen van terroristen nog maar te zwijgen. Volgens Amerikaanse media staan ,,aanmerkelijk'' meer eenheden op het punt naar de Golfregio te vertrekken. Een anonieme defensie-woordvoerder meende dat hun aanwezigheid alle opties voor aanvallen openhield. Ook Canada, Australië en Italië hebben grondtroepen aangeboden. Gisteren maakte de Franse regering bekend dat Franse commando-eenheden in Afghanistan actief zijn.

    • Menno Steketee