Voetbalbond wil gesprek met Van Gaal

De KNVB wil tussen 15 november en 1 januari een gesprek met Louis van Gaal over zijn toekomst als bondscoach. Dat heeft directeur betaald voetbal Henk Kesler gisteren verklaard.

Op 14 november speelt Jong Oranje nog een play-offwedstrijd voor het Europees kampioenschap 2002. Voor die tijd laat de voetbalbond de kwestie rusten, aldus Kesler, en krijgt Van Gaal de tijd na te denken over de vraag of hij door wil gaan in zijn huidige functie, nu het Nederlands elftal is uitgeschakeld voor het WK van volgend jaar in Zuid-Korea en Japan. Van Gaal verklaarde eerder op 10 november nog als coach te fungeren als Oranje in Kopenhagen een oefenwedstrijd speelt tegen Denemarken.

Aanvankelijk zouden in juni volgend jaar beide partijen voor een evaluatie bijeenkomen. Nadat Van Gaal vorige week openlijk zijn twijfels uitsprak over het uitdienen van zijn contract dat doorloopt tot 2006, besloot de voetbalbond eerder met hem rond de tafel te gaan zitten. ,,Vanaf 1 januari beginnen we met de voorbereidingen op het kwalificatietoernooi voor het EK van 2004'', zegt directeur betaald voetbal Henk Kesler. ,,In die maand is ook de loting in Porto. Dan moet er onder meer een oefenprogramma worden doorgenomen met de man die in de voorronde bondscoach is. Daarom dient eerder dan in maart, april volgend jaar duidelijk te worden: wat wil de KNVB en wat wil Louis van Gaal.''

De voetbalbond ziet zelf nog geen reden om met Van Gaal te breken. Kesler: ,,Als elke club zijn coach op straat zet als het even tegenzit, zouden er in Nederland geen trainers meer werkzaam zijn.''

De KNVB-directeur toonde zich niettemin niet al te gelukkig met de wijze waarop Van Gaal vorige week in openbaar zijn twijfels uitte. ,,Iedereen mag natuurlijk zich openlijk uitspreken. Maar er waren honderd andere manieren geweest om dit te communiceren.''

Het bestuur van de voetbalbond weet niets van belangstelling van clubs als Manchester United voor Van Gaal. De bond is ook niet benaderd. Hoewel Kesler beseft dat de eerste contacten op dit niveau meestal via zaakwaarnemers en tussenpersonen lopen.

Volgens Kesler is een eventuele scheiding tussen de functies van technisch directeur en bondscoach voorlopig niet aan de orde. Kesler: ,,Er wordt wel over gesproken maar voor de verre toekomst.'' Van Gaal heeft steeds benadrukt dat als hij doorgaat bij de KNVB, hij dit alleen doet in een dubbelfunctie.