Vervolging Mink K. wegens omkoping

Het openbaar ministerie in Brussel gaat topcrimineel Mink K. vervolgen wegens omkoping van een politieman. Volgens aanklager E. van der Seijpt is het onderzoek naar corruptie gesloten.

De Brusselse justitie verdenkt K. ervan dat hij geheime informatie heeft gekocht van de politieman Koenraad V., die een vertrouwensfunctie had bij de Algemene Politiesteundienst.

V. zou de Amsterdammer zeer gevoelige informatie over informanten en infiltranten van de politie hebben geleverd. Ook de vorig jaar geliquideerde Amsterdamse crimineel Jan Femer zou bij de omkoping betrokken zijn.

K. werd in verband met het corruptieschandaal in 1998 in Frankrijk opgepakt. De Belgische rechtbank liet K. tot ontstentenis van justitie enkele maanden later vrij in afwachting van zijn proces.

Volgens Van der Seijpt is het onderzoek nu eindelijk afgerond en wil justitie behalve de van corruptie verdachte V. ook K. en enkele andere verdachten voor de rechter brengen. Eind november is volgens hem bekend wanneer de strafzaak gaat plaatsvinden.

De Nederlandse advocaten van K. weten nog van niets van een aankomend proces. ,,Justitie in Brussel laat niets van zich horen. Alles wat we weten, komt via de kranten tot ons'', zegt advocate A. van der Plas.

Het hof in Amsterdam verklaarde eerder dit jaar het OM in Amsterdam niet-ontvankelijk in een andere strafzaak tegen K.. Justitie vervolgde K. voor zijn vermeende betrokkenheid bij de opslag van een grote partij vuurwapens in een woning in Amsterdam.

Volgens het hof verspeelde justitie het recht K. hiervoor te vervolgen omdat het OM de geheimhouding van een voorgenomen overeenkomst met K. had geschonden. Daardoor had justitie het leven van K. in gevaar gebracht, aldus het hof.

Vorige maand besliste het Haagse hof dat de ministers Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken) het parlement vertrouwelijk mogen inlichten over tien gesprekken die Mink K. en de Amsterdamse officier van justitie F. Teeven hebben gevoerd. Volgens zijn advocaat loopt Mink K. daardoor groot gevaar, omdat de overheid moedwillig de indruk zou wekken dat K. veel informatie heeft verstrekt over anderen, terwijl dat volgens de advocaat niet zo is.