Van terrorisme verdachte man vrij

De vreemdelingenkamer van de rechtbank in Haarlem heeft een Rotterdammer vrijgelaten die eerder was aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terroristische acties.

Dit is bevestigd door persofficicier van justitie P. Spoon van Rotterdam. De man, een Algerijnse illegaal, werd met drie medeverdachten enkele dagen na de aanslagen van 11 september in Rotterdam gearresteerd. De vier zouden deel uitmaken van een moslim-extremistische organisatie die aanslagen op Amerikaanse doelen in West-Europa in voorbereiding had.

De mannen beschikten over al het materiaal dat nodig is om paspoorten, rijbewijzen en creditcards te vervalsen. Volgens betrokkenen bij het onderzoek bestaat het vermoeden dat ze het geld dat ze hiermee verdienden, ten goede lieten komen aan de terroristische organisatie waarvan ze deel uitmaakten.

Tegen de Algerijn bestond, anders dan tegen zijn drie medeverdachten, volgens de Rotterdamse rechtbank onvoldoende bewijs om verlenging van zijn aanhouding te rechtvaardigen. Hij is voor het OM nog steeds wel verdachte. Omdat de man zonder geldige verblijfspapieren in Nederland verbleef, werd hij overgedragen aan de Vreemdelingendienst. Deze startte een procedure om hem uitgezet te krijgen. Het beroep hiertegen werd werd vorige week vrijdag door de vreemdelingenkamer van de Haarlemse rechtbank behandeld. Die besloot de man vrij te laten. Een medewerker van de Haarlemse rechtbank kon vanmorgen de beslissing van de vreemdelingenkamer niet toelichten.