Spanningen Abchazië en Georgië lopen op

In Abchazië zijn gisteren vijf waarnemers van de Verenigde Naties, een tolk en drie bemanningsleden om het leven gekomen toen hun helikopter werd neergeschoten. Volgens de Abchaziërs werd later gisteren een dorp aangevallen en hebben Georgische vliegtuigen vandaag bombardementen uitgevoerd in Abchazië. Georgië sprak dat tegen.

De helikopter met de VN-waarnemers, die in Abchazië toezien op het bestand tussen de Georgische strijdkrachten en die van de separatistische regio, werd gisteren met twee granaten neergehaald in de Kodor-vallei.

De Abchazische autoriteiten zeiden gisteren dat ,,Georgische en Tsjetsjeense terroristen'' de Kodor-vallei waren binnengedrongen; zij zouden de helikopter hebben neergehaald. In de Georgische hoofdstad Tbilisi is elke Georgische betrokkenheid bij het incident ontkend.

Later gisteren maakten de autoriteiten in de Abchazische hoofdstad Soechoemi melding van Georgische bombardementen en van een aanval van ,,Tsjetsjeense terroristen'' op een Abchazisch dorp. Het ging bij de aanslag om het dorp Nea in het noorden van Abchazië. Er zouden veertien dorpelingen om het leven zijn gekomen.

Abchazië kondigde vandaag een algehele mobilisatie af om het hoofd te bieden aan wat wordt genoemd ,,de massale invasie'' van ,,honderden Tsjetsjeense, Georgische en Arabische terroristen'' die vanuit de Georgische regio Pankisi Abchazië zouden zijn binnengedrongen. Een tweede groep van vijfhonderd Tsjetsjenen zou op weg zijn naar Abchazië.