Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreide reportage over de aangrijpende documentaire Jung (war) in the land of the Mujaheddin die een beeld schetst van kinderen in het door oorlog geteisterde Afghanistan. De makers van deze documentaire Alberto Vendemmiati, Fibrizio Lazzaretti en Giuseppe Petitto trokken een jaar door het land en waren getuige van het dagelijkse leven in streken die het doelwit waren van de Talibaan. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk & Nova. Geheel gewijd aan de aanval van de Verenigde Staten op Afghanistan. Ned.1, 20.32-21.07u. & Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. Over doping in de sport. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.30-21.00u.

Rare streken: De eeuwige wedloop. Diersoorten die regelmatig de prooi van roofdieren zijn, hebben hun verdediging voortdurend verbeterd. De roofdieren verbeterden op hun beurt hun aanvalstechnieken. Zo onstond een echte wapenwedloop waarbij jagers en prooien elkaar geen haarbreed toegaven. Canvas, 20.55-21.50u.

Werken aan Werk: Het groene goud. Slot van een vierdelige serie portretten over de verkopers, de managers en de klanten van tuincentrum Intratuin in Almelo. Ned.3, 21.00-21.30u.

Battlefields. Derde deel van een serie over de militaire campagnes in de Tweede Wereldoorlog. De mannen die de bomaanvallen op Duitsland moesten uitvoeren hadden een vreselijke taak. Het luchtruim werd zwaar verdedigd, maar toch slaagde men er in om steden in één nacht te verwoesten. BBC2, 22.00-22.00u.

Human Edge. Ingenieurs, specialisten en wetenschappers discussiëren over hoe robots in de toekomst het dagelijks leven van mensen op dramatische wijze kunnen veranderen. Ook een kijkje achter de schermen bij een gigantisch pretpark. National Geographic Channel, 22.00-22.30u.

Tessa en de Talibaan. Hulpverleenster Tessa Terpstra uit Amsterdam werkte anderhalf jaar in Afghanistan. De terreur van het regime van de Talibaan tegen vrouwen ondervond zij aan den lijve. Een maand geleden hoorde ze dat ze zelf ook een hoofddoek moest dragen op kantoor. Ze besloot toen om het land waar ze veel vrienden heeft, te verlaten. Ned.1, 22.23-22.47u.

Het derde oog. Over de werkwijze van de Waarheidscommissie in Zuid-Afrika. We zien o.a. hoe een berouwvolle blanke officier de hand wil reiken aan de verbitterde weduwe van een zwarte activist die hij 14 jaar geleden heeft omgebracht. Verder verneemt een groep moeders die jaren in het ongewisse bleef over het lot van hun zonen, hoe de jongens verraden en gedood werden. De commissie toont aan hoe een conflict op een waardige en eerlijke manier aangepakt kan worden. Canvas, 22.45-0.15u.

Hindenburg. Terugblik op de Hindenburg-tragedie uit 1937 en de weer groeiende populariteit van luchtschepen. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

VPRO's Import: Death of apartheid. Herhaling uit 1995 van de driedelige serie gesprekken van de Zuid-Afrikaanse journalist en oud-correspondent van NRC Handelsblad Allister Sparks met Nelson Mandela. Sparks ontdekte dat de regering van president Botha jarenlang in het diepste geheim met de tot levenslang veroordeelde Mandela samenwerkte, in de hoop dat de ANC-leider zich zou laten omvormen tot het boegbeeld van de National Party. Afl.: The prisoner. Ned.3, 0.00-0.53u.

Langan behind the lines. Serie over controversiële staten in het Midden-Oosten, zoals Afghanistan en Iran. Afl.: Tea with the Taliban. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

TV-show. Gesprekken met popfenomeen Elton John, ex-Spice Girl Geri Halliwell en een portret van de 78-jarige Spanjaard Don Justo die al twaalf jaar in zijn eentje aan zijn kathedraal werkt, twaalf uur per dag. Ned.2, 20.55-21.55u.

Het elfde uur. Gasten zijn onder anderen schrijfster Désanne van Brederode en Mirjam den Boer van de vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind. Ned.1, 21.38-22.23u.

Barend en Van Dorp. Aandacht voor de de situatie in Afghanistan en gesprekken met `heks' Susan Smith en burgemeester Jan Haanstra van Stedebroec. Deze laatste vertelt over de aanslag op zijn leven. De muziek is van Natalia M. King. RTL4, 22.30-23.30u.

Der Islam und der Terror. Discussie met verschillende Duitse gasten over de vraag of er een geloofsoorlog dreigt. ZDF, 22.45-23.30u.

Jacobine. Gesprek met hoofdredacteur van Vrij Nederland Xandra Schutte en met socioloog Eveline Tonkens over de maatschappelijke positie van vrouwen. Afl.: Vrije keuze belazert vrouwen! Ned.1, 22.55-23.23u.

De late avond op 3: De gids. Onder anderen te gast presentator Aad van den Heuvel, programmamaakster Hansje Bunschoten en hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen. Ned.3, 23.15-23.50u.

Im Reich der Finsternis. Portret van Afghanistan onder het bewind van de Talibaan. ZDF, 23.45-0.30.

AMUSEMENT

Man bijt hond. Eerste aflevering van een nieuwe reeks amusante uitzendingen over `groot en klein' nieuws met onder andere het open podium De Uitlaatklep en een groots opgezet liedjesfestival voor een nieuw Europees volkslied. Ned.1, 19.00-19.30u.

FILM

Eléna et les hommes (Jean Renoir, 1956, Frankrijk). Renoir beoogde `ongecompliceerde sensualiteit' van Ingrid Bergman te etaleren in operette-achtige film met politiek tintje. Verbannen en berooide Poolse prinses op zoek naar de ware in het Parijs van eind vorige eeuw. TV5, 18.15-19.55u.

Another 48 Hours (Walter Hill, 1990, VS). Vervolg op filmdebuut van Eddie Murphy laat de zwarte dandy andermaal tijdelijk vrij uit de gevangenis om de morsige rechercheur Nick Nolte bij te staan. Grossiert in achtervolgingen, schietpartijen en brekend glas maar mist de ironie van het origineel. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. Mrs. Parker and the Vicious Circle (Alan Rudolph, 1994, VS). Jennifer Jason Leigh speelt afgewogen hoofdrol in biopic over Dorothy Parker en haar kring van schrijvers en journalisten die na de Eerste Wereldoorlog in New York illegale wodka dronken aan de legendarische Ronde Tafel van het Algonquin Hotel. Deze krant vond eertijds dat de regisseur in zijn benadering een merkwaardige mengeling vertoont van dweepzucht en onverholen minachting. RTL5, 21.45-0.05u., onderbroken door reclame.

Hangin' with the Homeboys (Joseph P. Vasquez, 1991, VS). Geestige en liefdevolle buddy movie volgt de zaterdagnacht van vier kansarme vrienden uit The Bronx: twee Afro-Amerikanen en twee Puerto-Ricanen. ARD, 0.20-1.45u., nagesynchroniseerd.

Leuchtfeuer (Wolfgang Staudte, 1954, DDR/Zweden). In het jaar voorafgaand aan Ciske de rat draaide Staudte een verdienstelijk drama over in hongersnood verkerende eilandbewoners. Zij laten een schip stranden en merken tot hun schrik dat er kinderen aan boord zijn. ZDF, 0.30-2.00u., zwart-wit.

Dragonworld (Ted Nicolaou, 1994, VS). Jeugdfilm. Schotse landheer exploiteert noodgedwongen zijn huisdraakje als kermisattractie. Morgen, SBS6, 13.35-15.00u., onderbroken door reclame.

Bundle of Joy (Norman Taurog, 1958, VS). Muzikale remake van komedie Bachelor Mother (1939) over winkelmeisje dat zich ontfermt over een vondeling. Iedereen denkt dat zij de moeder is. Debbie Reynolds en Eddie Fisher kunnen Ginger Rogers en David Niven niet doen vergeten. Morgen, BBC2, 15.15-16.50u.

RADIO

Is dit nog wel jazz? Het tweede deel van de Avond van de Kortste Nacht op 16 juni met optredens van pianist Michiel Scheen, Trio Osmosis en trio On the Line. Radio 4, 19.00-20.00u.

Kunststof. Gesprek met vice-voorzitter van BNN, Gerard Timmer. Hij geeft antwoord op de vraag of het gelukt is jonge kijkers te binden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété met o.a. Wim de Bie, P.F. Thomése, L.H. Wiener en J.P. Guépin. Na elf uur een gesprek met de filosoof en socioloog Gabriel van den Brink over het boek Geweld als uitdaging, waarin de vraag wordt gesteld of geweld onder jongeren toeneemt en wat we eraan kunnen doen. Na half twaalf Afrikaanse popmuziek uit de Sahelzone, die veel inspiratie uit Cuba haalde. 747AM, 22.02-24.00u.

Verre sporen van Bartók. Tweede deel van een driedelige documentaire over de invloeden die componist Bartók buiten Hongarije heeft opgedaan. Vanavond over de Turkse invloed in zijn muziek. Radio 4, 23.00-24.00u.

Route 747. Onder meer een gesprek met de burgemeester van Nijmegen Guusje Terhorst. Verder vertelt hoofdredacteur van Opzij Ciska Dresselhuys welk boek in haar jeugd een rol heeft gespeeld en wat nu haar favoriete boek is. Verder een reportage over de Kleine Aarde, het centrum voor een duurzame leefstijl. Morgen, 747AM, 8.35-10.00u.

Faros cultuur. Gesprek met o.a. dr. Helma van Lierop en kinderboekenschrijver Rom Molemaker over de thema's waar een goed kinderboek aan moet voldoen. Moet het vermaken of opvoeden? Morgen, 747AM, 15.02-16.00u.