SAir Group ontslaat 9.000 werknemers

SAir Group. de moedermaatschappij van de noodlijdende Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair, ontslaat 13 procent van de in totaal 71.000 werknemers. Ook kondigde bestuursvoorzitter M. Corti gisteren aan de prijzen van tickets te verlagen om weer reizigers aan te trekken.

De ontslagen betreffen 3.000 werknemers bij cateringbedrijf Gate Gourmet en eenvierde van het personeel van IT-dochter Atraxis (500). Eerder kondigde Swissair al aan eenderde (2.560) van de werknemers bij de luchtvaartmaatschappij te ontslaan. De 2.940 overige ontslagen worden over de andere dochtermaatschappijen verspreid. Volgens Corti is de uitbetaling van de salarissen van het personeel tot het eind van deze maand gegarandeerd.

De in uitstel van betaling verkerende luchtvaartmaatschappij heeft van de Zwitserse overheid een overbruggingskrediet gekregen van 447 miljoen Zwitserse frank (666 miljoen gulden). Daarvan kan Swissair tot 28 oktober kerosine, landingsrechten en andere operationele kosten betalen.

Daarna neemt dochtermaatschappij Crossair ongeveer 70 procent van de vluchten over. Ook de vliegtuigen en het overgebleven personeel worden overgeheveld naar Crossair. De dochtermaatschappij wordt met 1,4 miljard frank gesteund door de banken UBS en Crédit Suisse. De laatste bank kondigde vandaag zelf een verlies aan van 300 miljoen frank in het derde kwartaal.

Met de lening van de banken en het overbruggingskrediet van de overheid komt Swissair nog steeds geld te kort. Swissair voert vandaag slechts 55 procent van alle vluchten uit, namelijk 184 vluchten, waarvan 49 intercontinentale vluchten. Crossair neemt 74 Europese vluchten waar. De reden hiervan is dat de maatschappij te weinig geld in kas heeft om volgens het originele vluchtsschema te vliegen. Ook bestaat de angst dat vliegtuigen in sommige landen aan de grond zullen worden gehouden als onderpand voor lopende rekeningen. Dit heeft zich in enkele landen al voorgedaan.

Om meer passagiers te trekken heeft Swissair nu een actie ingezet waarbij klanten op Europese vluchten 300 frank per ticket betalen in de economy class en 800 frank voor intercontinentale vluchten, Japan uitgezonderd. De prijzen gelden voor vluchten waarvan de terugreis vóór 28 oktober plaatsvindt.

Het zeventig jaar oude Swissair kwam in de problemen door belangen te nemen in kleine, verliesgevende concurrenten. Op het moment van surseance bedroeg de schuld 17 miljard frank.