Radarvliegtuigen NAVO naar VS

De NAVO heeft gisteren besloten vijf AWACS-radarvliegtuigen, inclusief bemanningen, naar de Verenigde Staten te sturen ter beveiliging van het Amerikaanse luchtruim tegen een terreurdreiging. Zij ontlasten hiermee desgevraagd de Amerikaanse luchtmacht bij de huidige militaire operatie in Afghanistan.

NAVO-secretaris-generaal Lord Robertson zei dat de radarvliegtuigen ,,waarschijnlijk binnen 24 tot 48 uur'' zullen vertrekken vanaf hun Duitse basis Geilenkirchen. De AWACS-vliegtuigen zullen in het Amerikaanse luchtruim taken overnemen van Amerikaanse AWACS-toestellen, die elders worden ingezet in operaties tegen het terreurnetwerk van Osama bin Laden. De vijf AWACS-vliegtuigen, die een grote radarinstallatie op hun rug dragen, maken deel uit van een vloot van in total zeventien AWACS-vliegtuigen en zijn een van de weinige eigen bezittingen van de NAVO zelf.

De NAVO-ambassadeurs namen het besluit gisteren na een Amerikaans verzoek, zei Robertson. Volgens de NAVO-chef is de detachering van de toestellen in de VS mogelijk doordat Franse AWACS-vliegtuigen enkele NAVO-taken in Bosnië overnemen. De NAVO-ambassadeurs herhaalden gisteren volgens Robertson hun ,,volledige steun'' voor de ,,zorgvuldig gerichte aanvallen'' tegen het Al-Qaeda-netwerk van Bin Laden en tegen het Talibaan-regime. ,,Er is geen gebrek aan enthousiasme voor deze campagne'', zei hij.

De NAVO als geheel is niet betrokken bij de militaire planning van de Amerikaans-Britse luchtaanvallen in Afghanistan. Verscheidene NAVO-lidstaten afzonderlijk, zoals Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, hebben wel al aangegeven bereid te zijn bij te springen met troepen. ,,De campagne om terrorisme uit te bannen heeft een nieuwe fase bereikt. De NAVO staat klaar om haar rol te spelen'', zei Robertson gisteren. De NAVO-chef was zondag van te voren ingelicht over de luchtaanvallen door de Amerikaanse vice-president Cheney.

Robertson vloog gisteren naar Ottawa voor overleg met de Canadese regering, en reist vervolgens naar Washington, waar hij president Bush ontmoet. ,,Ik zal niet proberen de NAVO een grotere rol te laten spelen dan we nu al doen. Die is groot genoeg'', zei Robertson gisteren. ,,We zijn één component in deze campagne tegen terrorisme.''

Canada maakte gisteren bekend zes marineschepen, zes transport- en verkenningsvliegtuigen en speciale eenheden te zullen bijdragen aan de door de VS geleide operatie in Afghanistan. Daarbij zijn zo'n 2.000 Canadese soldaten betrokken. ,,Ik weet dat er de komende weken een beroep zal worden gedaan op de capaciteit van andere landen'', zei Robertson gisteren. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat deze landen dan ,,middelen beschikbaar zullen stellen''. Volgens de Franse minister van Defensie Richard overleggen Parijs en Washington op dit moment over hoe Franse troepen kunnen deelnemen aan de Amerikaanse operatie.

De NAVO-landen besloten vorige week Amerika voor de operatie tegen Bin Laden toegang tot hun havens en vliegvelden te verlenen, schepen en radarvliegtuigen ter beschikking te stellen en `gaten' in troepenmachten op de Balkan op te vullen, als Amerikaanse soldaten elders worden gelegerd.

    • Robert van de Roer