Palestijnse politie schiet op betogers

Bij felle botsingen tussen de Palestijnse politie en duizenden anti-Amerikaanse Palestijnse betogers zijn gisteren in de stad Gaza twee demonstranten gedood en 120 gewond.

Bij het uiteendrijven van de demonstratie, die op de campus van de Islamitische universiteit in Gaza onder de vlag van het fundamentalistische Hamas begon, werden 142 politieagenten gewond. Palestijnse bronnen in Gaza zeggen dat de Palestijnse politie met scherp op de demonstrerende massa schoot. Twee van de gewonden verkeren in levensgevaar.

De Palestijnse politie zegt dat vanuit de voor terroristenleider Osama bin Laden demonstrerende Palestijnse massa door gemaskerde mannen op leden van de politie werd geschoten. De Palestijnse leider Arafat heeft een onderzoek gelast en voor alle zekerheid vandaag scholen en universiteiten in de Gazastrook laten sluiten.

Gisteravond riep het Palestijnse zelfbestuur de Palestijnen op een bloedige burgeroorlog te voorkomen. Een tekst met deze oproep werd door de Palestijnse televisie uitgezonden. Het Palestijnse zelfbestuur onderstreepte vandaag ,,met ijzeren vuist te zullen optreden tegen diegenen die de nationale eenheid ondermijnen en het heilige Palestijnse bloed schenden''.

Volgens Palestijnse bronnen in Gaza heeft Hamas gehoor gegeven aan de oproep van het Palestijnse zelfbestuur om verdere confrontaties met de Palestijnse politie uit de weg te gaan. De concurrerende Islamitische Jihad heeft volgens deze bronnen de oproep naast zich neergelegd. Deze zou de gisteren begonnen demonstraties voor Bin Laden en tegen de VS en Israël willen voortzetten. ,,De situatie is volkomen gek'', zei een Palestijn vanmorgen in Gaza. ,,De (video)toespraak van Bin Laden is als bliksem ingeslagen. Vooral jongeren hier denken dat hij hun profetische redder is. Ze zijn zo door het dolle heen dat ze niet weten wat ze doen. Ze schreeuwen hun frustraties uit'', zei hij.

Volgens Palestijnse bronnen in Gaza staat het zelfbestuur in Gaza voor een zeer ernstige gezagscrisis die tot anarchie kan leiden waaruit Hamas en de Islamitische Jihad als enige stabiliserende factoren te voorschijn kunnen komen. ,,Het hangt er van af wat de komende uren en dagen zal gebeuren'', zei een Palestijn vanmorgen. ,,De situatie is zo gespannen dat ik mijn kinderen vandaag thuis houd'', zei hij.

De Palestijnse autoriteiten hebben gisteren in de Gazastrook geprobeerd buitenlandse tv-ploegen te verhinderen opnamen te maken van de Palestijnse betogingen.

Volgens Israëlische commentatoren heeft Arafat nu de mogelijkheid met zijn politiemacht en veiligheidsdiensten zijn aangetaste gezag over de Islamitische Jihad en Hamas te herstellen. Arafat liet onder zware druk van Israël en de VS reeds enkele leiders van beide fundamentalistische organisaties arresteren.