PAIN CATALAN

De Tire Bouchon, restaurant en wijnbar in Sauve in het zuiden van Frankrijk, is als een woonkamer voor mijn man en ik als wij daar op bezoek zijn. De sfeer is ontspannen en gemoedelijk en meestal is er iemand waarmee je een glas wijn kunt drinken. (Even binnenwippen voor maar één glaasje komt niet vaak voor!)

Lunchen en dineren zijn beide mogelijk en je kunt natuurlijk zowel een menu als à la carte bestellen. Het is ook mogelijk (en hier houd ik zo veel van) om twee of drie voorafjes of tapas te kiezen. Dit op een warme dag, onder de parasol buiten op het terras, met een koude fles rosé of witte wijn, Nicole, die ingesprongen is om tijdens de zomermaanden mee te helpen en die continu grapjes aan het maken is, Eric die sneller oesters openmaakt dan iemand ooit en Danielle die, onder andere, dit heerlijke hapje verzonnen heeft.

Verwarm de grill voor. Leg de sneden brood naast elkaar op een rooster in een grillpan.

Doe de teen knoflook in een vijzel, voeg een snufje zeezout toe en stamp tot een pasta. Smeer deze pasta over de sneden brood. Smeer dan wat olijfolie over het brood. Beleg het brood met ansjovisfilets, zonder dat die het brood helemaal hoeven te bedekken.

Snijd de tomaten in dikke plakken en schik ze dicht naast elkaar op de ansjovisfilets op het brood. Bestrooi licht met zout en maal er royaal peper over. Schuif de grillpan onder de grill, circa 5 centimeter van de hittebron, en laat alles zo'n 5 minuten roosteren, of tot het brood mooi knapperig en goudbruin is en de tomaten zacht en warm zijn.

Snijd intussen de basilicum in sliertjes. Strooi ze over het brood zodra u de sneden uit de grill hebt genomen en dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean