Ook overdag aanval VS op Afghanistan

Amerikaanse strijdkrachten hebben vannacht en vanochtend opnieuw aanvallen uitgevoerd op militaire installaties van het Talibaan-regime in Afghanistan. De Britten namen deze keer geen deel aan de aanval.

In de Pakistaanse stad Quetta schoot de politie vanochtend drie betogers dood tijdens heftige protesten tegen het Amerikaans-Britse optreden tegen Afghanistan. Gisteren werd in Quetta één betoger doodgeschoten. De Pakistaanse autoriteiten hebben inmiddels vier politieke kopstukken die pro-Talibaan zijn huisarrest opgelegd. Ook in Indonesië kwam het vandaag tot demonstraties.

Dat het Amerikaanse luchtoffensief nu in delen van het land ook op klaarlichte dag wordt uitgevoerd, kan erop wijzen dat de Afghaanse luchtverdediging daar goeddeels is uitgeschakeld. De aanvallen hadden onder andere het hoofdkwartier van de Talibaan in Kandahar als doel.

De Amerikanen zetten minder vliegtuigen en kruisraketten in dan een dag eerder. Volgens de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Myers, moet daaraan geen bijzondere betekenis worden gehecht. De operatie zal de komende dagen in heftigheid blijven variëren.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Negroponte, schreef de Veiligheidsraad gisteren dat `de noodzaak tot zelfverdediging' de Verenigde Staten er toe kan brengen ,,andere organisaties en andere staten'' aan te pakken. ,,Er is nog veel dat we niet weten. Ons onderzoek is pas in de eerste fase'', aldus Negroponte. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw wees er echter meteen op dat de militaire acties zich volgens afspraak beperken tot Afghanistan. De Veiligheidsraad ging gisteren formeel akkoord met de acties tegen Afghanistan.

Volgens de Amerikaanse generaal Myers zijn na de eerste dag van precisiebombardementen 31 niet nader gespecificeerde doelen geraakt. Minister van Defensie Rumsfeld gaf geen uitsluitsel over het succes van de acties. Wel gaf hij toe dat ze waren gericht op afweergeschut, vliegvelden, vliegtuigen en ,,enige grondtroepen'' van de Talibaan.

Talibaan-woordvoerder Abdul Hai Muttmain zei vanochtend dat bij de tweede golf aanvallen ,,geen militaire objecten zijn getroffen.'' Hij noemde ,,het moreel van het volk [...] hoog''.

Rumsfeld waarschuwde er gisteren opnieuw voor geen snelle resultaten te verwachten. De operaties tegen het terrorisme gaan eerder jaren dan weken of maanden duren, zei hij op een persconferentie in het Pentagon. Het openlijk militaire optreden is slechts één van de acties, naast geheime militaire operaties en diplomatieke en economische druk. De strijd gaat nu tegen de Talibaan en Bin Ladens Al-Qaeda, maar daar zal het niet bij blijven: ,,Het gaat ook niet om één man of één groep'', aldus Rumsfeld.

Tijdens de Amerikaanse raketaanval op Kabul werd afgelopen nacht het kantoor getroffen van een aantal Afghaanse organisaties die zich bezighouden met het opruimen van mijnen. Bij die aanval zijn vier Afghaanse medewerkers omgekomen. De organisaties worden gefinancierd door de Verenigde Naties.

    • Marc Chavannes