Onderzoek FBI na tweede geval miltvuur

Een tweede geval van de dodelijke ziekte miltvuur (antrax) in de Amerikaanse staat Florida moet volgens minister van Justitie Ashcroft ,,zeer serieus'' worden genomen. De Amerikaanse federale recherche FBI onderzoekt of er enig verband is met terrorisme.

Ashcroft riep gisteren Amerikaanse burgers op tot waakzaamheid nu de vergeldingsaanvallen op Afghanistan zijn begonnen. Veiligheidsmaatregelen zijn uitgebreid uit angst voor nieuw terreuracties.

De ontdekking van een tweede geval van miltvuur heeft de aandacht van de Amerikaanse regering omdat de ziekte, die niet besmettelijk is, geldt als een zeldzaamheid die wordt verspreid bij wijze van biologische oorlogvoering.

Het slachtoffer, dat nu met antibiotica wordt behandeld, is een collega van de man die vorige week aan de gevolgen van de ziekte overleed. Beiden waren werkzaam bij een uitgeverij waar supermarktbladen met grote oplage worden gemaakt.

Ashcroft heeft gezegd dat het vooralsnog onduidelijk of de zaak in verband kan worden gebracht met de aanslagen van vorige maand. Maar volgens sommige specialisten past de samenloop van gebeurtenissen niet in het patroon van een natuurlijke uitbraak.

De federale recherche heeft gisteren haar grootscheepse aandacht voor de toedracht van de terreuraanslagen van 11 september verlegd naar het voorkomen van nieuwe aanslagen. Op honderden openbare plekken zijn gewapende militairen ingezet. Minister Ashcroft heeft alle burgers gevraagd extra oplettend te zijn en verdachte gedragingen te melden. In New York ging de Columbus Day parade overigens gewoon door.

President Bush installeerde gisteren zijn nieuwe directeur voor binnenlandse veiligheid, de oud-gouverneur van Pennsylvania, Tom Ridge. Hij krijgt geen budget-bevoegdheden over politie- en veiligheidsdiensten, maar heeft wel de rang van minister en werkt vanuit een kantoor in het Witte Huis.

Het is zijn taak ,,een gecoördineerde, geïntegreerde, nationale strategie tegen het terrorisme'' te ontwerpen.

achtergrondpagina 2