Niet-werkende radar leidde tot ongeluk Milaan

Het niet werken van de grondradar is waarschijnlijk de oorzaak van de botsing tussen een verkeersvliegtuig van de SAS en een klein particulier vliegtuig op het Milanese vliegveld Linate, waarbij gisteren 118 mensen om het leven kwamen. Op het moment van het ongeluk hing er een dichte mist op het vliegveld, waardoor het zicht niet meer was dan honderd meter.

Onduidelijk is waarom de grondradar, die bewegingen van vliegtuigen tijdens het taxiën in de gaten kan houden, niet werkte. Maar een woordvoerder van de transportsector van de Italiaanse vakbond CISL zei gisteren dat de radar al een jaar niet werkt. Een grondradar is niet verplicht, maar volgens de Europese organisatie voor luchtvaartnavigatie Eurocontrol wel ,,noodzakelijk''. Het radarsysteem op Linate noemt Eurocontrol ,,ouderwets'', reden waarom de luchthaven het systeem een jaar geleden zou hebben uitgeschakeld. ,,De luchthaven was bezig met het installeren van een nieuwe grondradar'', aldus Eurocontrol.

Bij het ongeluk botste een McDonnell Douglas (MD-87) van de SAS tegen een Cessna. Dit vliegtuigje had weliswaar toestemming voor vertrek en was onderweg naar de startplek, maar het had niet over de startbaan mogen taxiën. ,,Het kleine vliegtuig was niet waar het had moeten zijn, toen het werd geraakt'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het toestel van de SAS was net aan de start begonnen, de neus al omhoog, toen het met meer dan 300 kilometer per uur tegen de Cessna klapte. De MD-87 verloor een motor en een deel van de vleugel, gleed over het gras en raakte nog eens drie luchthavengebouwen voordat het zich in een bagagedepot boorde.

Alle 104 passagiers en zes bemanningsleden van het SAS-toestel kwamen om het leven, evenals de vier inzittenden van de Cessna en vier mensen van het grondpersoneel. Minister van Binnenlandse Zaken Claudio Scajola noemde het ,,beschamend'' dat de verantwoordelijkheid voor een niet werkend radarsysteem van de een naar de ander wordt doorgeschoven. ,,Als er iemand verantwoordelijk is, zal die moeten betalen'', aldus de minister.