New York laat zich geen strobreed in de weg leggen

New York kan weer gerust ademhalen. Vooralsnog hebben de terroristen die achter de aanslag op het World Trade Center zaten, het niet nog een keer op Amerika's herkenbaarste, en wellicht kwetsbaarste stad gemunt als vergelding voor de militaire aanval in Afghanistan.

Volgens burgemeester Rudolph Giuliani hoeft niemand zich zorgen te maken zolang er geen ,,specifieke dreiging'' is. Hij had de Columbus Day Parade, een jaarlijkse optocht ter ere van de verdiensten van Italiaanse Amerikanen, expres niet afgelast, om te laten zien dat ,,we ons door terrorisme geen strobreed in de weg laten leggen''.

Het gevolg was een opkomst die ongeveer de helft kleiner was dan normaal, en een vertoon van vaderlandsliefde dat je meestal ziet op Onafhankelijkheidsdag. De brandweer deed slechts mee met één wagen uit piëteit met omgekomen collega's. Fanfarebands speelden God Bless America en de The Star-Spangled Banner in plaats van Italiaanse folkorehits. Politici waren er ook. Die zijn er altijd, zeker vlak voor een burgemeestersverkiezing. Behalve burgemeester Giuliani en gouverneur Pataki waren ook de Republikeinse kandidaat Bloomberg en de twee Democraten, Mark Green and Fernando Ferrer, die het donderdag in een runoff tegen elkaar opnemen.

Zondagnacht cirkelden er nog helikopters met zoeklichten boven de stad. De politie, bijgestaan door 4.500 man van de Nationale Garde, is in opperste staat van paraatheid gebracht. Vliegvelden, trein- en busstations, het stadhuis, het hoofdkwartier van de FBI, de federale rechtbank, Ground Zero, alle sensitive areas zijn extra beveiligd. Het niveau van beveiliging is volgens sommigen nog hoger dan meteen na 11 september, toen het wemelde van de uniformen in de stad.

De bruggen en tunnels rond Manhattan, die in het verleden beoogd doelwit zijn geweest van terroristen, blijven open, maar veel (vracht)wagens die er gebruik van maken worden doorzocht bij de tolpoorten. Taxichauffeurs dienen zich te allen tijde te kunnen identificeren. Bij een controle voor de Midtown tunnel naar Manhattan viel een politieagent uit tegen een taxichauffeur die zijn papieren niet bij zich had, en een excuus mompelde. ,,Kan me niet schelen'', riep de agent tegen de chauffeur, ,,omdraaien, naar huis!'' Geven de vele uniformen op straat New-Yorkers een veilig gevoel? ,,Het heeft niet mijn voorkeur, maar ik denk dat het iets is waar we de komende tijd mee moeten leren leven'', aldus een zakenman die de Columbus Day Parade bekeek vanaf Fifth Avenue. ,,Ik heb op een gegeven moment besloten dat ik niet bang ben'', zei een vrouw uit Brooklyn die in de stad was om te profiteren van de grootscheepse uitverkoop in de warenhuizen. ,,Sindsdien kan ik er weer tegen.''