Nederlandse fregatten gaan naar de Middellandse Zee

Twee Nederlandse fregatten zullen in NAVO-verband in de Middellandse Zee gaan opereren, terwijl AWACS-vliegtuigen met een deels Nederlandse bemanning al vandaag naar de Verenigde Staten zullen vliegen om te assisteren bij de bewaking van het Amerikaanse luchtruim.

Dit maakte het kabinet vanmiddag bekend in een brief aan de Tweede Kamer nadat het de hele ochtend had overlegd over de situatie die is ontstaan als gevolg van de Amerikaanse en Britse aanvallen van de laatste dagen op Afghanistan.

Het kabinet schrijft dat het verder nog geen specifieke verzoeken uit Washington of Londen heeft ontvangen voor militaire bijstand. Wel worden inmiddels op militair niveau verkennende besprekingen gevoerd met vertegenwoordigers van de Verenigde Staten.

Het gaat in totaal om vijf tot tien Nederlandse bemanningsleden van de AWACS-toestellen, die naar de VS zullen worden gezonden, alsmede enkele burgermedewerkers. Ze zullen in beginsel voor zes maanden het Amerikaanse luchtruim helpen bewaken, nu de Amerikanen een deel van hun AWACS-capaciteit dichter bij Afghanistan hebben ingezet.

Het Nederlandse fregat Van Nes maakt deel uit van de zogeheten Standing Naval Forces Mediterranean. Dit deel van de NAVO-vloot is al naar het oosten van de Middellandse Zee opgestoomd met als doel ,,de aanwezigheid van de NAVO in dat gebied te vestigen en de bondgenootschappelijke solidariteit te onderstrepen'', aldus de brief.

Daarnaast zal het fregat Jacob van Heemskerck samen met schepen van andere NAVO-bondgenoten in de Standing Naval Forces Atlantic naar de Middellandse Zee varen om het andere deel van de NAVO-vloot bij te staan.

Voor het overige bevatte de brief van het kabinet vooral een overzicht van de militaire en politieke ontwikkelingen van de afgelopen dagen in NAVO-verband en in het kader van de Europese Unie.

De brief, die mede is ondertekend door minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking), gaat ook uitgebreid in op de humanitaire kant van de zaak. Het kabinet is echter vooralsnog niet van plan nog meer geld ter beschikking te stellen dan de 70 miljoen die Herfkens al eerder toezegde voor de opvang van nieuwe Afghaanse vluchtelingen.

Gisteren besloot ook de Europese Unie nog 316 miljoen euro uit te trekken voor hulp voor Afghanistan.