Marks & Spencer op de weg terug

Een van de tijdrovendste gevechten die Luc Vandevelde heeft gevoerd met de raad van bestuur van Marks & Spencer ging over de vraag waar de portretten van vroegere directievoorzitters gehangen moesten worden en welke kleur de vloer van de directiekamer moest hebben. Toen hij deze cultuurstrijd eenmaal achter zich had, kon de nieuwe topman van de Britse warenhuisketen al zijn energie te steken in een verbetering van de omzet. De voortekenen zijn zeer bemoedigend. De omzetstijging in het tweede kwartaal met 2 procent gaf analisten die een omzetdaling hadden verwacht het nakijken.

De afdeling voor damesmode, die het bedrijf de meeste problemen heeft bezorgd, is bezig er weer bovenop te komen. Als je daarnaast de verbetering van de marges in ogenschouw neemt, vertoont M&S weer krachtige tekenen van leven.

Als alles goed blijft gaan zou M&S volgend jaar, als een recessie misschien de kop opsteekt, wel eens marktaandeel kunnen terugwinnen op zijn concurrenten. De waardering van het aandeel blijft, op een niveau van 22 maal de verwachte winst, aan de hoge kant. De Britse beleggingsfondsen, die het lang hebben laten afweten, kopen de aandelen nu weer gretig in. Op een gegeven moment deden ze de koers zelfs met 16 procent stijgen. Vandevelde geeft toe dat hij nog steeds `voor een zware taak staat'. Maar de koers is in ieder geval weer op peil.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone