Karsten weg als topman KPN Mobile

Diederik Karsten stapt per 1 november op als bestuursvoorzitter van KPN Mobile, KPN's dochter voor mobiele telefonie. Dit heeft KPN gisteravond bekend gemaakt.

Karsten wordt ,,voorlopig opgevolgd'' door Paul Smits, die nu nog bestuursvoorzitter is van KPN maar per 1 november wordt opgevolgd door Ad Scheepbouwer. Smits blijft lid van de raad van bestuur van KPN en wordt in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de mobiele telefonie. Smits zal nu dus ook de functie van Karsten overnemen.

Karsten liet vanochtend per telefoon weten dat zijn eigen vertrek los moet worden gezien van Smits' carrière. ,,We konden tot op de laatste dag goed door één deur'', zei Karsten vanmorgen desgevraagd. Karsten vertrekt naar eigen zeggen om persoonlijke redenen.

KPN maakte begin september bekend dat Smits zijn functie als voorzitter zou neerleggen, omdat Smits' geloofwaardigheid in de financiële wereld te veel was aangetast. Scheepbouwer wacht de moeilijke taak om het door schulden geplaagde KPN uit de problemen te halen.

KPN zegt het vertrek van Karsten bij KPN Mobile te betreuren. ,,Het is een verrassing voor velen dat hij plots weggaat'', zegt een woordvoerder van het telecombedrijf. Volgens Karsten is dit ,,het goede moment'' om te vertrekken.

Karsten: ,,Na zes jaar moet je afwegen hoe je door wilt met je eigen ambitie. Het bleek me steeds moeilijker om mijn gedachten over de toekomst te ordenen. Om daaraan toch invulling te geven, moet ik mezelf vrijspelen.''

KPN heeft dit jaar al eerder ingrijpende personeelswisselingen meegemaakt. In maart stapten twee leden van de raad van bestuur, Patrick Morley en Joop Drechsel, op. [Vervolg KARSTEN: pagina 18]

KARSTEN

'Niet teleurgesteld'

[Vervolg van pagina 13] Patrick Morley en Joop Drechsel vertrokken omdat ze voor hun terreinen, respectievelijk research en internationale allianties, geen geld meer kregen. Ton Risseeuw, oud-topman van automatiseerder Getronics, begon in mei als commissaris bij KPN en plaveide de weg voor Scheepbouwer (tot voor kort bestuurvoorzitter van postconcern TPG) om Smits op te volgen. Scheepbouwer en Risseeuw regelden begin september een nieuwe lening bij een bankenconsortium.

KPN Mobile groeide onder Karsten uit tot een operator met 13,5 miljoen klanten in Nederland, België en Duitsland. De beursgang van KPN Mobile, waardoor het bedrijf zelfstandig zou zijn geworden, werd vorig jaar uitgesteld omdat KPN fusiegesprekken voerde met het Spaanse Telefónica. Toen de fusie werd afgeblazen, was volgens analisten het juiste moment voor een beursgang verstreken. Karsten zegt hierover ,,niet teleurgesteld'' te zijn.

Door de expansie van KPN Mobile is moeder KPN in de financiële problemen geraakt. Eind 1999 werd het Duitse mobiele-belbedrijf E-plus overgenomen en vorig jaar werden miljarden geïnvesteerd in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS of 3G). KPN heeft daardoor een nettoschuld van 23 miljard euro (ruim 50 miljard gulden). Karsten zegt dat hij nog steeds achter die beslissingen van moeder KPN staat.