`Grove en scheldende' journaliste vrijgelaten

De Britse journaliste die elf dagen in Afghanistan gevangen heeft gezeten, is gisteren vrijgelaten bij de grens met Pakistan. De leider van de Talibaan, mullah Omar, had zaterdag al opdracht gegeven tot haar vrijlating, maar de Amerikaanse luchtaanvallen gooiden roet in het eten.

De 43-jarige Yvonne Ridley heeft aan haar arrestatie een uniek artikel overgehouden. De sterverslaggeefster van de Sunday Express staat vandaag, nog gesluierd, afgebeeld op de voorpagina van de Daily Express, de zusterkrant van haar eigen sensatiekrant. ,,Ik lag doodsbang in mijn bed in een smerige, met ratten bevolkte cel'', kopt het artikel.

Ridley werd op 28 september gearresteerd in de Afghaanse grensstad Dour Baba omdat ze geen visum had. Ze droeg geen paspoort bij zich en ging schuil onder een burqa, het allesbedekkende gewaad dat vrouwen in Afghanistan dragen. De Talibaan laten sinds 11 september geen journalisten toe.

Al snel nadat ze in Jalalabad in een cel was gezet begon Ridley een hongerstaking omdat ,,het de enige manier was waarop ik op mijn rechten kon staan''. Honger en een paar muggenbeten zijn de enige fysieke sporen die haar avontuur heeft nagelaten.

Het dieptepunt voor Ridley kwam toen ze in Kabul opnieuw werd vastgezet. Zaterdagnacht kwamen Talibaanstrijders haar cel binnen om een onder haar bed opgeslagen raketwerper te pakken.

Volgens de plaatsvervangende ambassadeur van de Talibaan in Islamabad hebben de Talibaan zich netjes aan hun belofte gehouden dat Ridley vrijgelaten zou worden. ,,Ze verkeert in uitstekende gezondheid, al zeiden een aantal mensen van onze politie dat ze een beetje grof tegen hen was'', aldus de ambassadeur. ,,Ze was ontzettend aan het schelden. Maar toch behandelen we haar met respect, omdat ze een vrouw is.''