Gelichte Koersk op weg naar Moermansk

Het bergingsconsortium Mammoet-Smit is er in geslaagd de gezonken Russische onderzeeboot Koersk van de bodem van de Barentszzee te lichten. De Koersk is inmiddels op weg naar een dok in Rosljakovo bij de havenstad Moermansk, waar de onderzeeboot naar verwachting morgen aankomt.

Dit heeft Mammoet bevestigd vanuit Moermansk. ,,Onze mensen zijn erg moe, doordat de laatste dagen rond de klok is gewerkt in ploegen, maar vooral door de spanning', zei woordvoerster L. van Seumeren gisteravond. De Koersk is onderaan het ponton Giant-4 vastgeklonken en het geheel wordt door de sleepboot Singapore met een snelheid van 3 knopen per uur naar het vasteland gebracht.

In Rosljakovo wordt de Koersk, die vorig jaar augustus met alle 118 opvarenden na twee explosies verging, in het dok getild. Daarmee eindigt de klus van Mammoet-Smit. De Russen bergen de stoffelijke resten van de opvarenden en onderzoeken de boot op de mogelijke oorzaak van de ramp. Dan worden de kernreactors leeggepompt – een karwei dat milieuorganisaties het meest vrezen – en wordt de onderzeeboot gesloopt.

De bergers zijn in de nacht van zondag op maandag om 3.45 uur lokale tijd (1.45 uur Nederlandse tijd) begonnen met het hijsen van de onderzeeboot, die op de bodem van de Barentszzee lag op een diepte van 108 meter.

De onderzeeboot, die 9.000 ton weegt en oorspronkelijk 155 meter lang was, is gisteren uiteindelijk om 17.30 uur aan de Giant-4 in de zadels gehangen.

dossier koersk: www.nrc.nl