Cellen overvol: Rwanda kiest 260.000 rechters

De Rwandese bevolking heeft de afgelopen dagen 260.000 rechters gekozen die worden ingezet bij een traditionele vorm van rechtspleging, de zogeheten gacaca. Bij gacaca die in Rwanda al werd toegepast voor de Europeanen aan het eind van de negentiende eeuw arriveerden, worden verdachten door leden van hun eigen gemeenschap berecht.

Rwanda haalt die manier van rechtspreken van stal om af te komen van het stuwmeer van verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de genocide in 1994 waarbij naar schatting 800.000 mensen werden vermoord. Zeven jaar later hebben pas 6.000 verdachten zich hoeven te verantwoorden voor de rechter. Meer dan 110.000 verdachten zitten nog vast. In het huidige tempo zou het zo'n 200 jaar duren voordat ze allemaal aan de beurt zouden komen.

De 70.000 verdachten die schuld hebben bekend, verschijnen eerst voor de gelegenheidsrechters. Ze kunnen worden veroordeeld tot maximaal 25 jaar cel. Verdachten die ontkennen maar toch schuldig worden bevonden, riskeren de doodstraf of levenslang.