Broodje kaas

`Een broodje kaas, alstublieft.'

`Wat voor 'n broodje mag het zijn? Een wit of een bruin bolletje, een hard puntje of een baguette? Een Belgisch pistoletje, een brioche, havervlokkenstokje, lijnzaadpuntje, mueslibroodje, volkorencroissant of waldkornbol? Ciabatta met zongedroogde tomaten, ciabatta met olijven of ciabatta met oregano? Er zijn ook witte bagels, viergranenbagels, bagels met maanzaad, bagels met sesamzaad, bagels met zonnebloempitten en bagels met kummel. Een kwart Turks brood, een achtste Franse stok of een snee Twents donker volkoren, Zeeuws vlegelbrood, wild gebakken West-Fries meergranen met pompoenpitten, speltbrood, Spaans bruin, Sallands zonnepit meergranen, Franse vloermik met tijm, Iraans dadelbrood, Gelders volkoren met walnoot of brandnetelbruin? Heeft meneer liever een Tibetaans gerstbroodje, een zesgranenstokje met zeezout of een kardemombolletje? Voor drie kwartjes meer, maar dan is het ook iets bijzonders: zuurdesembrood van Max Poilâne, twee keer in de week vers uit de rue Brancion in Parijs, spontaan gegiste vloermik met steengemalen tarwe van molen De Nijver, biologisch-dynamische roggerondjes bij wassende maan gerezen of handgevormde in de houtoven gebakken?'

`Een bruin bolletje, alstublieft.'

`Met meiboter, Zeeuwse boter, Leidse boter, Normandische boter, boter met grof zeezout, beurre d'Isigny, biologische boter uit Hoog Beieren, door boerin Kempers eigenhandig gekarnde boter op antroposofische grondslag, tomatenboter, reuzel, boter met verse tuinkruiden, Perigordijns ganzenvet, cholesterolverlagende dieetmargarine of hebt u het broodje liever besprenkeld met extra vierge olijfolie uit Torri del Benaco?'

`Als het maar niet te dik besmeerd is.'

`Welke kaascreatie mag ik daar voor u op doen? Camembert op truffelrisotto, een halve crottin de Chavignol met rucola, pijnboompitten en honingdressing of buffelmozzarella, tomaat en basilicum, even gegratineerd in de oven; gerookte mozzarella met geroosterde rode ui, prei en dragonvinaigrette of Marokkaanse schapenkaas met couscoussalade. Of, speciaal aanbevolen, roquefort met rodekoolsalade en een vinaigrette van geroosterde walnoten; Danish Blue met avocado en pompoenpitten; gegrilde aubergines en artisjokbodems onder een korstje van pecorino; op eikenhoutsnippers gerookte provolone dolce met olijven en gemarineerde rode, gele en groene paprika; dun gesneden Spaans buikspek met in walnootolie gemarineerde manchego curado; brie van geitenmelk met in cider gekonfijte appelschijfjes en huisgemaakte pesto; belegen Passendale met abrikozentapenade en koriander; maasdammer met zure haring, aardappel en dille; feta met doperwten-courgettesalade; ricotta met sereh-druivencompote; geroosterde capricorn peper-geitenkaas met warme linzensalade en ansjoviscroutons of ons broodje van de maand dun gesneden lamshaas met kappertjes, extra vierge olijfolie...

`Geen kaas?'

`...en grove krullen parmezaanse kaas?'

`Is er ook iets Nederlands?'

`Maar natuurlijk, Bleu d' Alkmaar met een geïnjecteerde schimmelcultuur, Bleu de Wolvega, Brabants Blauwe, Drentse feta, zachte geitenkaas met gember van de geitenhouderij de Woeste Hoeve, halfharde geitenkaas met aardappelschillen, halfharde geitenkaas met goudsbloemknoppen, beide naar recept van Cas Spijkers, vegetarische kaas met tuinkruiden, fenegriekkaas, Groninger schapenkaas met knoflook en koriander, de witschimmelkaas van boer Hendriks uit Berkel-Enschot, de korst is gewassen met trappistenbier van het nabijgelegen klooster of de met gezuiverde schapenkeutels aangekleurde en op smaak gebrachte Texelse kaas. En als het ook net over de grens mag wezen een welriekende rommedoe, heerlijk met Limburgse stroop.'

`Is er geen Goudse?'

`Een Goudse, ja zeker. Wilt u jongbelegen Amsterdammer, Biodammer, biologische Hooidammer, zes maanden gerijpte Stolwijker, acht maanden oude Beemster, ecologische boerenkaas van boer Bos, twaalf weken oude Katwijker van de ochtendmelk van het roodbont vee, 20+ Goudse met kruiden, vegetarische Gouda met tuinkruiden, Noord-Hollandse Goudse met beschermde herkomstbenaming.'

`Ik heb het liefst Goudse Goudse.'

`En mag daar een plukje gezond bij? Er is momenteel Amsterdams vet, geblancheerde lamsoren, daikonkers, rode spruitgroente, carpaccio van komkommer, gerookte tomaat...'